Türkiye'deki 'derin çatlak' New York Times'a haber oldu!

Gazete, Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna geniş yer vermeye devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'deki 'derin çatlak' New York Times'a haber oldu!

New York Times gazetesi, Türkiye'deki olup bitenlere ilişkin çok geniş bir haber yayımladı. "Türkiye'nin güçlü ve karizmatik lideri" olarak nitelediği Başbakan Erdoğan'ın kariyerini inşa ederken büyük ölçüde Fethullah Gülen'in desteğine dayandığını belirterek ikisinin de "laik elite karşı savaşta güçlerini birleştirdiklerini ve Türkiye'de ılımlı, demokratik bir İslami hükümetinin başarılı bir örneğini tesis ettiklerini" yazdı. Gazete şöyle devam etti:



"Ancak şimdi bir yolsuzluk skandalı sadece Sayın Erdoğan'ın yönetimini tehdit etmekle kalmıyor aynı zamanda Başbakan ile bir zamanlar müttefikinin taraftarları arasında derinleşen ve hükümeti paramparça eden bir çatlağı gözler önüne sergiliyor."



NYT, Başbakan Erdoğan'ın Gezi olayları sırasında kullandığı "strateji"yi izleyerek kendisini, "yurt dış ile bağlantıları olan bir suç çetesi" ile mücadele ettiği gibi gösterdiğini ancak bazı Batılı diplomatların, yolsuzluk soruşturmasının Gezi'den çok daha büyük bir meydan okumayı oluşturabileceğine inandıklarını yazdı.

Son yıllarda Erdoğan ve Gülen'in, bazı önemli konularda farklı düşündüklerine işaret eden gazete, bu bağlamda Gülen'in hükümetin, başta Suriye'deki isyancılara desteği olmak üzere Ortadoğu'daki "aktivist" politikasına karşı çıktığını, İsrail'e daha çok sempati duyduğu söylendiğini, Mavi Marmara olayı sırasında gerilimlerin oluştuğunu kaydetti. NYT şu yorumu da yaptı:



"Uzmanlar, tırmanan siyasi krizin, Sayın Gülen'in Türk devlet içinde elde ettiği güce vurgu yaptığını söylüyorlar. O güç de, bir dizi seçim öncesi Sayın Erdoğan'ın çekirdek dindar muhafazakar seçmenlerini bölmekle tehdit ediyor." ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin