Tonla altın alıyorlar dedi gram altının uçacağı tarihi açıkladı

Gram altın başta olmak üzere altın fiyatları gündemdeki yerini korurken bir yorum da ekonomist Barış Soydan'dan geldi. Dolar ve altının birbirinin rakibi olduğunu söyleyen Soydan, uzun zamandır ikisinin de aynı anda yükselmesinin nedenini açıkladı. Tonla altın alındığını anlatan Barış Soydan altın fiyatlarının uçacağı tarihi söyledi. Peki altın ne zaman yükselecek? İşte tüm ayrıntılar.

Google Haberlere Abone ol
Tonla altın alıyorlar dedi gram altının uçacağı tarihi açıkladı

Altın fiyatları yatırımcıların gündemindeki yerini koruyor. Enflasyondan korunmak için yıllardır altın alan vatandaşların bilmesi gereken bir yorum da ekonomist Barış Soydan'dan geldi.

Altın piyasasıyla ilgili ekonomik verileri takip eden Soydan, altının ne zaman uçacağını açıkladı.

Dolar endeksindeki ve ABD devlet tahvillerinin faizindeki yükselişin ons altını baskıladığını söyleyen Soydan, "Dolar endeksi yani Amerikan parasının 6 güçlü para karşısındaki değerini izleyen endeks 106 seviyesine yaklaştı. Bu son 6 buçuk ayın en yüksek seviyesi. Altınla dolar birbirinin rakibi biliyorsunuz. Ona birazdan geleceğim. Bu arada Amerikan 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi yani faizi de yüzde 4.519 ki bu da 2007 yılından bu yana görülen en yüksek seviye. Yani şu anda dolar cinsinden varlıklarda büyük bir cazibe var ve işte küresel sermayenin bir kısmı altından çıkıp tahvillere ve dolara yöneliyor." dedi.

"FED'İN PARA POLİTİKASI BU KADAR SIKIYKEN..."

Ancak Bloomberg'e altına dair çok ilginç bir analiz olduğunu kaydeden Soydan şöyle devam etti: Aslında FED'in para politikası bu kadar sıkıyken ve yakın dönemde de gevşeme işareti vermiyorken ons altının daha da düşmesi gerekirdi. Çünkü diyor Bloomberg, altınla dolar birbirinin rakibi. Dolar yükseldiğinde altın düşüyor ve dolar endeksi veya ABD devlet tahvillerinin getirisi yani faizi düştüğünde ise altın yükseliyor. 

"MERKEZ BANKALARI CİDDİ ALTIN ALIMI YAPIYOR"

Şimdi dolar endeksinin yüksek olduğunu belirten Soydan, "ABD devlet tahvillerinin faizi de uzun zamandır görülmedik ölçüde yüksek. Bu koşullarda ons altının daha da düşmesi gerekirdi. Ama düşmüyor. Neden düşmüyor? Çünkü diyor Bloomberg, 'Merkez Bankaları çok ciddi altın alımı yapıyorlar özellikle de Çin Merkez Bankası. Çin Merkez Bankası rezervlerini çeşitlendirmek istiyor. ABD devlet tahvillerinde payını kendi rezervleri içinde düşürmek istiyor ve doların, ABD devlet tahvillerinin rakibi de ons altın.'" dedi.

Yalnızca Çin Merkez Bankasının değil birçok Merkez Bankasının altın alımı yaptığını kaydeden Barış Soydan, "Bu da dolar endeksinin yükselmesine rağmen ons altında sert düşüşü engelliyor ve FED para politikasını gevşetmeye başladığında ons altının çok güçlü bir şekilde yükselebileceğinin de işareti." dedi.

GRAM ALTIN NE ZAMAN YÜKSELECEK?

Soydan, haber analizinde görüşü yer alan yatırım şirketi yöneticisi Marcus Garvey'e göre dolar endeksinin ve ABD devlet tahvillerinin gelecek yıl düşmesiyle ons altının 2 bin 100 dolara yükseleceğini kaydetti.

Bu kapsamda ons altına bağlı olan gram altın da fiyat hareketlerinden etkilenecek.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin