TIME'a göre Türkiyelilerin sabrı tükeniyor!

ABD merkezli haftalık dergide Türkiye'ye göç eden Suriyelilere yer verildi.

Google Haberlere Abone ol
TIME'a göre Türkiyelilerin sabrı tükeniyor!

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler ile ilgili bu haftada Ankara'da yaşanan olaylar, yurt dışında da dikkat çekerken TIME dergisince yayımlanan bir haberde Suriyeli mültecilerin sayısının bu yıl bir kat artmasının beklendiği belirtiliyor. 



Dergide "Birçok Türk vatandaşının sabrı tükeniyor" deniliyor. İlk başta Esad'ın günlerinin "sayılı" olduğu öngörüsünde bulunan Türkiye'nin Suriyelileri entegre etmeye yönelik "uzun vadeli bir stratejisinin olmadığı" değerlendirmesine yer verilen haberde "kapsamlı bir plan olmadan kampların dışında yaşayan Suriyelilerin kalıcı bir altsınıfa dönüşme tehlikesi var" uyarısı da yapılıyor.



TIME yazarı Piotr Zalewski, "Türkiye'deki Suriyeli Mülteciler, Fazla Kalıp Bıktırmaya Başladı" başlığı kullandığı haberine "2013 yılının başlarında Türkiye 200 bin kadar Suriyeli mülteciye evsahipliği yapıyordu. Şimdi ise bu sayı 700 bine çıktı ve birçok Türk vatandaşının sabrı tükeniyor. Suriye'deki ihtilafın hafiflediğine ilişkin herhangi bir işaret yokken o sayının bu yıl bir kat artması bekleniyor" sözleriyle giriyor.



Time, bunun ardından İstanbul'da tek odalı bir Bodrum katında sefayet içinde yaşanan Suriyeli Ferid ve ailesinin çektiklerini anlatıyor ve hükümetin bu yıl 750 bin daha mülteci beklediğini söylüyor.



"HUZURSUZLUK POTANSİYELİ BÜYÜK"



Sınırdaki mülteci kamplarının "dünyanın en iyilerinden" şeklinde övüldüğünü de anlatan TIME, ancak mültecilerin en büyük bölümünün kampların dışında yaşadığını, önemli bir kısmının büyük bir yoksulluk içinde kıvrandığını, sınır bölgelerinde suç ve gerilimlerin arttığını anlatırken de huzursuzluk potansiyelinin "yüksek" olduğunu savunuyor.



Bu hafta Ankara'da yaşanan olaylara dikkat çeken yazar, "Türkiye hiçbir zaman yanı başındaki Suriye'de savaşın böyle gideceğini beklememişti" diyor ve ihtilafın başlarında Ankara'daki yetkililerin Beşar Esad'ın günlerinin "sayılı" olduğu öngörüsünde bulunduklarını anımsatıyor.



"ERDOĞAN HÜKÜMETİ ACI GERÇEKLE KARŞI KARŞIYA"



Bugün Esad hala iktidarda iken Erdoğan hükümetinin mültecilerin kalıcı olduğu yönündeki "acı gerçek" ile karşı karşıya bulunduğunu düşünen TIME, uzmanların "Ankara'nın Suriyelileri entegre etmek için hiçbir zaman uzun vadeli bir stratejisi olmadı" gibi değerlendirmeleriyle "Kamplar dışında yaşayan Suriyelilerin kalıcı bir altsınıfa dönüşmeleri riski var" uyarılarını da aktarıyor.



Ancak Türkiye'nin gösterdiği çabalara da vurgu yapılıyor ve bu bağlamda yetkililere aften hükümetin tüm Suriyelilere sağlık hizmetlerine erişimi sağladığına, bir istihdam sistemine ilişkin çalışmaların başladığına, daha çok Suriyeli çocuğunun okula gitmesini amaçlayan bir planı da bulunduğuna dikkat çekiliyor. Haberde "Ferid'e buraya geldiği için pişman olup olmadığını sordum. "Hayır. Geri gidecek bir yerimiz yok' diyor" satırları da yer aldı. (ANKA)


Etiketler türk vatandaş time
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin