Tarım ve Orman Bakanlığı uyardı: Çiftçi Kayıt Sistemi'nde son düzlüğe girildi. İşte ÇKS başvuru tarihindeki son durum

Tarım ve Orman Bakanlığı büyük uyarıda bulundu. Çiftçi Kayıt Sistemi'yle alakalı önemli gelişmeler ve detayları açıklayan Bakanlı o tarihe dikkat çekti...

Google Haberlere Abone ol
Tarım ve Orman Bakanlığı uyardı: Çiftçi Kayıt Sistemi'nde son düzlüğe girildi. İşte ÇKS başvuru tarihindeki son durum

Tarım ve Orman Bakanlığı önemli bir konuya değindi. Yıl içerisinde üretimin desteklenmesi ve tüm bitkisel faaliyetlerin verilerle kayıt altına alınmasının önemini Çiftçi Kayıt Sistemi ile açıklarken, bu sisteme geçiş için son düzlüğe girildiğini açıkladı.

Bitkisel üretim faaliyetlerinin kayıt altına alındığı ve bu kayıtlara göre tarımsal destek ödemelerinin gerçekleştirildiği Çiftçi Kayıt Sistemi, çiftçilerin konforlu bir üretim içerisinde olabilmeleri için son derece önemli.

E-devlet üzerinden başvuruların gerçekleştirildiği Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları 1 Ekim itibarıyla başlarken Aralık 31 ile son bulduğunu Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklandı.

E-devlet üzerinden ücretsiz bir şekilde başvuru gerçekleştirebileceği ÇKS'de yaklaşık 2,3 milyon ÇKS belgesinin alındığı haberi geldi. 

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne henüz kaydını gerçekleştirmemiş olan çiftçilerin başvurularını 31 Aralık'a kadar e-devlet üzerinden gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Çiftçi Kayıt Sistemi'yle alakalı önemi açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, "Çiftçilerimiz ÇKS ile ilgili işlemleri daha önce ziraat odalarına, iki muhtar azasına ve oradan da il, ilçe müdürlüklerimize bizzat ziyaretlerde bulunarak yapabiliyorlardı ama 1 Ekim itibarıyla Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 5 yeni uygulamayı e-Devlet üzerinden yapılabilir hale getirdik. Artık ÇKS işlemleri 2 dakikada, cep telefonu, tablet ya da masa üstü bilgisayar üzerinden yapılabiliyor." şeklinde konuştu.

Zaman çok daha verimli hale gelecek

Zamanın önemine ve doğru dijitalleşme sürecine girildiğini dile getiren Kirişci, sözlerine şu şekilde devam etti. "Dijitalleşme denildiğinde aklımıza doğal olarak teknoloji geliyor. Aynı zamanda elinizde sağlıklı veri setlerinin oluşması anlamı da taşıyor.

Zaman da kıymetli. Dijitalleşme ile üreticimize senin zamanın kıymetli, bizim zamanımız kıymetli, ülkenin kaynakları dikkatli kullanılmalı diyerek bu uygulamayı hayata geçirdik. Bu belgeleri almak için o klasik yöntemi düşünsek, bütün risklerden kurtuluyor.

Bu dijitalleşme adına daha bir başlangıç. Bu yılın sonunda Tarım Cepte uygulamasını da hayata geçirmek istiyoruz."

ÇKS başvurusu nasıl yapılır?

ÇKS başvurusunu gerçekleştirebilmek için e-devlet üzerinden kimlik bilgileriniz ve şifreniz ile panele girşinizi sağlayın. Giriş sürecini tamamladıktan sonra arama bölümüne ÇKS yazarak "ÇKS Kayıt Yenileme Başvurusu" seçin.

"Yeni Başvuru" tercihini seçen başvuru sahibi, aydınlatma metnini okuduktan sonra sayfanın altındaki "Onaylıyorum" kutusunu işaretleyecek.

"Devam Et" butonuna tıklanmasıyla çiftçinin ÇKS sistemindeki kayıtlı bilgileri görüntülenecek. Çiftçi, iletişim bilgilerini bu sayfadan kontrol edecek ve gerekirse bilgilerini güncelleyecek. Kayıtlı arazilerini görüntüleyen çiftçi, ürün bilgilerini "Ürün Bilgisi Değiştir" butonunu kullanarak yenileyebilecek.

Son ekranda başvuruya ait tüm bilgilerini görüntüleyen çiftçi, "İlk Destek Ödemesi"nden mahsup edilecek başvuru ücretini görüntüleyerek onaylayacak ve böylece başvurusu tamamlanmış olacak.

"Başvuru Listesi" butonu tıklanarak görüntülenen tamamlanmış başvurular, il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerince değerlendirilecek.

Kaynak: https://www.tarimorman.gov.tr/

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin