Taliban Kabil’e girdi!

Taliban güçleri Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmeye başladı. Kabil’e giren Taliban güçleri, başkentin güç kullanmadan teslim edilmesi için görüşmelere başladı. Peki bundan sonra ne olacak?

Google Haberlere Abone ol
Taliban Kabil’e girdi!

Son gelen haberlere göre; dün başkent Kabil’e giren Taliban güçleri, başkanlık sarayında, şehrin güç kullanmadan teslim aşınması için görüşmeleri sürdürüyor. Devlet Başkanı Eşref Gani, dün yaptığı açıklamada tüm güçleriyle Taliban’ın ilerleyişine karşı çıkacaklarını söylemişti. Ancak Afganistan ordusuna ait tanklar bugün direniş göstermeden geri çekildi.

Kabil’in kalabalık nüfusu nedeniyle zor kullanmak istemediklerini açıklayan Taliban lideri de bunun ateşkes anlamına gelmediğini duyurdu.

İçişleri bakanı halka zarar gelmemesi için “barışçıl bir geçişin” gerçekleşeceğini açıkladı.

ABD’nin Talibanı Kabil’den atmasının ardından 20 yıl sonra, şeriatçı örgütün başkente yeniden giriş yapması uluslararası kamuoyunun da ilk gündem maddesi. ABD’nin Kabil’deki elçiliğini boşalttığı, Britanya’nın vatandaşlarının güvenli bir şekilde ülkeyi terketmesi için çalışmaya başladığı bildirildi. Rusya da, Afganistan’da acil Birleşmiş Milletler toplantısı planlandığını duyurdu.

Tüm gözler Kabil'de

Afgan hükümetiyle Taliban militanları arasındaki görüşmeler devam ederken tüm gözler Kabil’e çevrildi. Henüz kesinleşmemesine rağmen, son gelen habere göre, geçiş hükümetinin başında eski içişleri bakanı Ahmad Jalali olacak.

Ancak en çok merak edilen, Taliban şeriat kurallarını ne ölçüde uygulayacak. Bundan sonra ne olacak?

Görüşmeler sürerken BBC’ye konuşan Taliban sözcüsü, canlı yayında kadınların hijap giymek koşuluyla eğitime iş hayatına devam edeceğini açıkladı. Ortalıkta, gerçek olmayan birçok haberin ve dedikodunun dolaştığını söyleyen sözcü, “Biz dahil olan bir hükümet arıyoruz. İntikam peşinde değiliz” dedi. Taliban sözcüsü yeni hükümetin İslamcı bir yönetim olacağını özellikle belirtirken, “kadınlar tek başına sokağa çıkabilecek mi” sorusuna da, “Elbette. Yasaya uydukları sürece” cevabını verdi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin