Süper Hücre nedir. Doğa olayı süper hücre fırtınası tehlikeli mi. Süper hücre neden olur?

Süper Hücre zaman zaman Dünya'nın farklı bölgelerinde meydana geliyor. Geçtiğimiz yıl eylül ve ekim aylarında İstanbul'u ve çevresini de etkisi altına alan süper hücre atmosfer biliminde özel bir tür konvektif fırtına olarak biliniyor. Bir doğa olayı olan süper hücrenin detayları merak ediliyor. Peki Süper hücre nedir, neden olur? Doğa olayı süper hücre fırtınası tehlikeli mi?

Süper Hücre nedir. Doğa olayı süper hücre fırtınası tehlikeli mi. Süper hücre neden olur?

Süper hücre bazen şiddetli hava olaylarına yol açabilir.

Nadir gerçekleşen doğa olaylarından biri olan süper hücre bazı bölgelerde sık meydana gelebiliyor.

Peki Süper hücre nedir, neden olur? Doğa olayı süper hücre fırtınası tehlikeli mi?

SÜPER HÜCRE NEDİR?

Büyük ölçekli bir fırtına olan süper hücre dolu, şiddetli rüzgar, yoğun yağış ve zaman zaman tornadolara yol açabilir. Kendi içinde sürekli bir rotasyon (dönme) hareketinde olan süper hücre atmosferin yukarı seviyelerindeki açısal rüzgârın yön değişiminin fazla olduğu aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak dikey rüzgârların fazla olduğu bölgelerde ortaya çıkan kuvvetli bir gök oran biçimidir.

'Oraj' denilen gök gürültülü fırtınanın süper hücre, bora hattı, tek hücre ve çoklu hücre olmak üzere dört alt sınıfı bulunuyor. Süper hücre bunların içinde en nadir gerçekleşen doğa olayıdır.

SÜPER HÜCRE NEDEN OLUR?

Süper hücre genel olarak ciddi hava değişikliklerinin meydana geldiği bölgelerde etkili olur. Sıcak ve nemli hava tabakalarının daha soğuk hava katmanlarıyla karşılaştığı bölgelerde süper hücre görülür. Bununla birlikte yüzeydeki sıcak ve nemli hava ile üst seviyelerdeki soğuk hava arasındaki sıcaklık farkından kaynaklanan güçlü bir yukarı doğru hava akımı oluşur. Hava yükselince bu akın devamlı rotasyon hareketi kazanabilir ve süper hücrenin dönel hareketi başlar.

Süper Hücre nedir. Doğa olayı süper hücre fırtınası tehlikeli mi. Süper hücre neden olur?

SÜPER HÜCRENİN ÖZELLİKLERİ NELER?

Süper hücreler genel olarak diğer fırtınalardan ayrı, izole bir şekilde meydana gelir. Bu nedenle diğer konvektif fırtına türlerinden daha uzun ömürlüdür.

Süper hücreler büyük dolu taneciklerine, yüksek rüzgar hızlarına ve şiddetli yağışlara yol açabilir.

En tehlikeli süper hücreler ise tornadolara neden olabilir.

SÜPER HÜCRE EN ÇOK NERELERDE GÖRÜLÜR?

Süper hücre Amerika'da, özellikle Tornado Alley olarak bilinen bölgede (Oklahoma, Kansas, Nebraska, Texas gibi eyaletler) sıkça meydana gelir. Bu bölgelerde kara ile denizden gelen sıcak ve soğuk hava akımları kesişir. Bu durum da süper hücreyi oluşturur.

Güney Amerika'da Arjantin, Urugay ve Brezilya'nın belirli bölgelerinde de süper hücre meydana gelir.

Avustralya'nın bazı bölgelerinde hava durumu nedeniyle süper hücre oluşabilir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin