Süper güçlerin elindeki nükleer silahlar endişelendiriyor. ABD, nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmadan çekilen Rusya’ya tepkili

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması'nın (CTBT) onayını iptal etmesi konusunda "derin endişe" duyduğunu açıkladı. Nükleer silah denemelerini durdurmaya yönelik olarak CTBT, Rusya tarafından 1996'da New York'ta imzalanmıştı.

Google Haberlere Abone ol
Süper güçlerin elindeki nükleer silahlar endişelendiriyor. ABD, nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmadan çekilen Rusya’ya tepkili

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rusya'nın iptal kararı "yanlış yönde atılan ciddi bir adım" olarak nitelendirildi.

Açıklamada, Rusya'nın kararının "uluslararası silah kontrol rejimine olan güveni sarsmaktan başka bir işe yaramayacağı" ve "nükleer riski ve gerilimi" artıracağı ifade edildi.

Rusya'nın CTBT onayını iptal etmesinden derin endişe duyulduğu kaydedilen açıklamada, Rus yetkililerin bu kararın testlere devam edileceği anlamına gelmediğine ilişkin söylemlerinin arkasında durması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, ABD'nin 30 yıldır yürürlükte olan nükleer deneme yasaklarına ilişkin "moratoryuma" olan bağlılığı yinelendi.

Avrupa Birliği (AB) de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ülkesinin Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması (CTBT) onayını iptal etmesine tepki göstermişti.

Putin tarafından imzalanan karara göre, Rusya, CTBT'ye verdiği onayı geri çekmişti.

Nükleer silah denemelerini durdurmaya yönelik CTBT, Rusya tarafından 1996'da New York'ta imzalanmıştı.

NÜKLEER SİLAH NEDİR?

Nükleer silahlar, atom çekirdeklerinin nükleer reaksiyonlar yoluyla büyük miktarda enerji ve patlayıcı güç açığa çıkaran yıkıcı silahlardır. Nükleer silahlar, iki temel türde gelir: atom bombaları ve füzyon (hidrojen bombaları). Atom bombaları, fisyon adı verilen bir süreçte ağır atom çekirdeklerinin bölünmesiyle enerji üretir.

Füzyon tabanlı nükleer silahlar ise hidrojen bombaları olarak bilinir ve atom bombalarından daha yıkıcıdır. Nükleer silahlar, büyük patlama, radyasyon, termal etki ve elektromanyetik darbelerle geniş tahribata yol açabilir. Bu silahlar insanlık için büyük bir tehdit oluşturur ve uluslararası anlaşmalarla sınırlanmıştır.

Nükleer silahların kullanımı ve yayılmasını önlemek amacıyla Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (NPT) ve Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Antlaşması (CTBT) gibi uluslararası anlaşmalar bulunmaktadır. Bu anlaşmalar, nükleer silahların kontrol altına alınmasını ve azaltılmasını hedefler.

Kaynak: A.A
Etiketler ABD Rusya nükleer CTBT
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin