Site aidatlarına büyük zam bekleniyor. Hem kiracılara hem de ev sahiplerine çok kötü haber: Site aidatlarına en az yüzde 30 zam gelecek, yapılan artışlar geçtiğimiz yıldan beri yüzde 200'ü geçti

Fahiş kiralar vatandaşların belini bükerken geçtiğimiz yıldan bu güne yaşanan özellikle İstanbul'daki sitelerdeki aidat zamlarına bir yenisi daha ekleniyor. Geçtiğimiz yıldan beri yaklaşık yüzde 200 zamlanan site aidatlarına bir zam daha gelecek. Siteler asgari ücrete gelen zammı site aidatlarına yansıtacak. Alınan bilgilere göre en az yüzde 30 site aidatlarına zam bekleniyor.

Site aidatlarına büyük zam bekleniyor. Hem kiracılara hem de ev sahiplerine çok kötü haber: Site aidatlarına en az yüzde 30 zam gelecek, yapılan artışlar geçtiğimiz yıldan beri yüzde 200'ü geçti

Geçtiğimiz yıldan beri yaklaşık yüzde 200 zamlanan site aidatlarına bir zam daha gelecek. Siteler asgari ücrete gelen zammı site aidatlarına yansıtacak. Alınan bilgilere göre en az yüzde 30 site aidatlarına zam bekleniyor.

Ocak ayında yapılan asgari ücret zammı site aidatlarına da yansıdı. İstanbul'da ortalama aidatlar yüzde 107 oranında artarken bazı ilçelerde bu artış yüzde 175'e kadar çıkmıştı.

Sitelerde asgari ücrete gelen yüzde 56 zammın ardından genel gider kalemlerindeki artışlar da aidatlara eklendi, ocak ayının sonuyla birlikte aidatlara yapılan zamlar hem ev sahiplerinin hem de kiracıların belini bükmüştü. Site içerisindeki aidatlar ocak ayında ortalama yüzde 107, site dışındaki apartmanlarda da ortalama yüzde 118 artış göstermişti.

YÜZDE 34 ZAMMIN YANSIMASI OLACAK

Asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük son zammın aidatlara da yansıması bekleniyor. Hem site hem de konut aidatlarında en önemli gider kalemi olarak gösterilen personel maaşları, asgari ücret zammıyla birlikte artacak. Asgari ücretin Temmuz ayında 11 bin 402 TL olmasıyla birlikte benzer artışın da aidatlarda olacağı belirtiliyor. Yani aidat tutarı ortalama yüzde 30 oranında olacağı tahmin ediliyor.

Show Haber'e konuşan bir vatandaş "200 TL'ydi, 550 TL oldu, 900 oldu ve en son 1400 TL oldu. Artık 2000 veya 2500 TL olur" ifadelerini kullandı.

AİDAT ZAMMINDA SINIR VAR MI?

Sitelerde/apartmanlarda kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse her takvim yılının ilk ayı içinde toplanıyor. Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanıyor ve oy çokluğuyla karar veriyor.

Yıllık aidat zamları da bu toplantılarda gündeme getiriliyor ve karara bağlanıyor. Aidat zammında yasal bir üst sınır yok, genellikle enflasyon ve asgari ücret artış oranı dikkate alınıyor. Aidat zamları hakkında söz sahibi olabilmek ya da itiraz etmek için genel kurullara katılmak önemli. Aksi takdirde toplantıya katılan az kişinin belirlediği rakam kabul edilebiliyor.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin