Seks sırasında ya da sonrasında ölümlerin nedenleri belli oldu! Seks sırasında bunlara dikkat

Seks insan yaşamının biyolojik bir gereksinimi olarak ve insan sağlığını nasıl etkilediğine dair dünya çağında araştırmalar yapılıyor. Seks sırasında ya da seksten sonra da ölümler yaşanıyor. Seks sırasında ya da sonrasında orta yaşlılarda kalp krizi nedeniyle sık sık ölümler görülüyorken gençlerde yaşanan benzer ölümlerin nedeninin farklı olduğu yapılan araştırmalarca ortaya konuldu. İşte seks sırasında veya seksten sonra ölümlerin nedenleri...

Google Haberlere Abone ol
Seks sırasında ya da sonrasında ölümlerin nedenleri belli oldu! Seks sırasında bunlara dikkat

Cinsel hayatın, kan basıncını düzenleme, bağışıklık sistemini güçlendirme ve uyku kalitesini artırma gibi fiziksel ve psikolojik faydalarının yanı sıra karanlık bir tarafı da var: Cinsel ilişki sırasında veya hemen sonrasında yaşanan ölümler.

Birçok farklı sebebi olan bu durumun oranı neyse ki yüzde 0.6 gibi düşük bir oranda. Nitekim Almanya'da 33 yıllık bir sürede yaşanan 32 bin ani ölüm vakasının yüzde 2'sinin cinsel ilişki esnasında yaşandığı ortaya koyuldu. Erkeklerde cinsel ilişki sırası veya sonrasında yaşanan ani ölümlerde yaş ortalaması 59, en yaygın sebep de kalp krizi. ABD, Fransa ve Güney Kore'de yapılan araştırmalar da benzer bulgular ortaya koydu.

 YALNIZCA ORTA YAŞ ERKEKLERDE GÖRÜLMÜYOR

Londra Üniversitesi'ne bağlı St. George's hastanesinden araştırmacılar ise bu tür ölümlerin yalnızca orta yaş erkeklerde görülmediğini gösterdi.

JAMA Cardiology dergisinde yayınlanan araştırma için Ocak 1994- Ağustos 2020 arasında 6 bin 847 ani kardiyak ölüm vakası incelendi. Bu ölümlerden 17'si, yani yüzde 0.2'si cinsel ilişki sırasında veya ilişkiden sonraki 1 saat içinde gerçekleşti. Yaş ortalamasının 38 olduğu görülürken bu sebeple hayatını kaybeden kadın oranı da yüzde 35 ile önceki araştırmalardakilerden daha yüksek çıktı.

Erkeklerde bu yaş grubunda cinsel ilişki esnasındaki ölümlerin ana sebebinin ise orta yaş erkeklerde olduğu gibi kalp krizi olmadığı anlaşıldı. Vakaların yüzde 53'ünde kalbin yapısal olarak normal olduğu ama ölüm nedeninin ani aritmik ölüm sendromu veya Sads denilen ani anormal kalp ritmi olduğu saptandı.

Aort diseksiyonu ise yüzde 12 oranıyla tespit edilen ikinci en büyük nedendi. Aort diseksiyonu, vücuda kan sağlayan kalpten gelen büyük atardamarın duvarındaki katmanların yırtılası ve katmanlar arasında kanın akarak şişmesi ve patlaması anlamına geliyor.

Ölümlerin geri kalanı da kalbin kan pompalamasını zorlaştıran bir kalp kası hastalığı olan kardiyomiyopati gibi yapısal anomalilerden ya da kanalopatiler olarak bilinen nadir bir genetik hastalıktan kaynaklanıyordu. (Sputnik)

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin