Sanatçıların yönetmelik zaferi

İstanbul 1. İdare Mahkemesi, geçen yıl değişen İstanbul Şehir Tiyatroları’nın yönetmeliğinin dört maddesini iptal etti.

Google Haberlere Abone ol
Sanatçıların yönetmelik zaferi

Mahkeme Şehir Tiyatrosu Yönetim Kurulu üyelerinin tümünün belediye tarafından atanacak olmasını usule aykırı buldu. Şehir Tiyatrosu oyuncularının da kendi aralarından seçeceği iki kişiyle temsil edilmesi hakkı olması gerektiğini belirtti.



Ayrıca yönetmeliğin 45. maddesindeki sanatçıların temsil ve provalarda görevli olsun ya da olmasın il hudutları dışına çıkmayı yasaklayan hükmü de anayasal bir hak olan seyahat özgürlüğüne aykırı bulundu.



Aynı şekilde içki içmeyi alışkanlık haline getirenin kurumdan atılmasına ilişkin madde de iptal edildi.



İptal edilen son madde ise yönetmeliğin 51. maddesiydi.



Bu maddenin “Kurumda iki sezon üst üste fiilen görev yapmamış olanlara kurum dışı çalışma izni verilemeyeceğine” dair olan bölümü, oyuncu istediği halde görev verilmemesi durumunda da cezalandırmasının yolunu açacağı için iptal edildi.



TEPKİ ÇEKMİŞTİ



Çıkarıldığı dönemde, özellikle yönetimde bürokratlara yer verip sanatçılara yer vermediği için eleştirilen yönetmeliğe ilişkin Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası



(Tüm Bel-Sen) mahkemeye başvurmuştu.



Yönetmelik genel sanat yönetmeninin üzerine müdür atanması, repertuvara alınacak oyunların belirleneme biçimi gibi konularda değişiklikler de içeriyordu.



Yönetmeliğin kabulüyle başlayan tartışmalar sonucunda dönemin Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu istifa etmişti. (bianet)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin