Samsun'da 19 Mayıs coşkusu... '1919 metre bayrak yürüyüşü' düzenlendi

Samsun'da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında '1919 metre bayrak yürüyüşü' düzenlendi. Mustafa Kemal Atatürk, bundan 104 yıl önce Samsun'a çıkarak Kurtuluş Savaşı'nı başlatmıştı.

Google Haberlere Abone ol
Samsun'da 19 Mayıs coşkusu... '1919 metre bayrak yürüyüşü' düzenlendi

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında bugün, şehirde 1919 metre bayrak yürüyüşü gerçekleştirildi.

Yürüyüşe Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Samsun'da 19 Mayıs coşkusu... '1919 metre bayrak yürüyüşü' düzenlendi

Samsun'un İlkadım ilçesi Onur Anıtı önünden başlayan yürüyüş, Cumhuriyet Caddesi'nin ardından, Lise Caddesi'nde devam etti.

19 Mayıs Lisesi Mezunları Hava Merasim Bölüğü'nün eşlik ettiği, öğrencilerin ve vatandaşların taşıdığı 1919 metrelik Türk bayrağı, daha sonra İstiklal Caddesi'nden geçirilerek 19 Mayıs Bulvarı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na getirildi.

Bayrak yürüyüşü, Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Bölge Bando Komutanlığı'nın müzik dinletisi ile son buldu.

Samsun'da 19 Mayıs coşkusu... '1919 metre bayrak yürüyüşü' düzenlendi - Resim : 2

19 MAYIS'IN ÖNEMMİ

Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki önemli olaylardan biri Atatürk’ün Samsun’a ayak basışıdır. Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı. Dolayısıyla Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler.

GAZİ GÜNÜ

Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı ve Kurtuluş Mücadelesi'ni başlatışı, Cumhuriyet'in ilanından sonra 1938 tarihine kadar ''Gazi Günü'' adıyla Samsun'da yerel olarak kutlanır.

MİLLİ BAYRAM OLARAK KABUL EDİLMESİ

Daha sonra ise Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basması, 20 Haziran 1938'de çıkarılan bir kanunla milli bayram olarak kabul edilir.

19 MAYIS'IN ANLAM VE ÖNEMİ

Bu yolculuk Türk Milleti için bir dönüm noktası oldu ve kurtuluşun başlangıcıydı. Millî Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin