Saat 18.57'de Türkiye genelinde deprem tatbikatı yapıldı

AFAD koordinasyonunda Düzce depreminin 23'üncü yılı dolayısıyla bugün saat 18.57'de Türkiye geneli ve KKTC'de 'Deprem Anı Ülke Tatbikatı' yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Saat 18.57'de Türkiye genelinde deprem tatbikatı yapıldı

AFAD koordinasyonunda Düzce depreminin 23’üncü yılı dolayısıyla bugün saat 18.57’de Türkiye geneli ve KKTC’de deprem tatbikatı yapıldı.

Türkiye ilk kez aynı anda bir deprem deneyimi yaşadı. KKTC dahil olmak üzere bugün tüm Türkiye'de deprem tatbikatı yapıldı. Vatandaşlar mesajlarla uyarıldı, kamu spotları yayımlandı. Tatbikat saatinde radyo, televizyon ve camilerden duyurular yapıldı. Vatandaşlardan ise deprem anındaymışçasına "Çök, kapan, tutun" hareketi yapması istenecek.

İşte deprem tatbikatı anında yapılması gerekenler...

TÜRKİYE 18.57'YE KİLİTLENDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara'da düzenlenen "Afet İletişim Çalıştayı"nda, 12 Kasım'da Düzce depreminin yıldönümünde ülkece tatbikat yapılacağını duyurdu. Bakan Soylu, "Saat 18.57'de radyolar tatbikat anonsu geçecek, televizyonlar tatbikat anonsu geçecek. Otomatik olarak anons geçilecek. Kurulan sistemden tüm Türkiye'ye aynı anda mesaj gelecek" ifadesini kullandı.

AFAD TATBİKAT MESAJI GÖNDERDİ

Beklenen gün geldi, gözler saat 18.57'ye çevrildi. AFAD son birkaç gündür vatandaşlara tatbikat mesajı gönderirken bu akşam ise radyo, televizyon ve camilerden duyurular yapılacak.

'ÇÖK, KAPAN, TUTUN!'

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Türkiye genelinde ilk kez uygulanacak ve herkesin katılabileceği "çök kapan tutun" tatbikatına ilişkin, "Korku ve panik olmasın diye siren sistemini kullanmayacağız. SMS bildirimi, Hayati Uyarı Bildirimi, cami ve belediye hoparlörlerinden, televizyon ve radyo kanallarından bilgilendirmelerle vatandaşlarımıza ulaşacağız." dedi.

Sezer, son bir haftada Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı kurumlar ile Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki öğrenci yurtlarında "deprem anı ve tahliye tatbikatı" yapıldığına işaret ederek, 12 Kasım'da yapılacak tatbikatın Türkiye genelinde ilk kez uygulanacağını söyledi. Yunus Sezer, 12 Kasım saat 18.57'de tüm vatandaşların cep telefonlarına gönderilecek "Hayati Uyarı Bildirimi" ile sesli uyarı yapılacağını, televizyonlar ve radyo kanallarından mesaj yayınlanacağını, cuma hutbesinde ise vatandaşların bilgilendirileceğini kaydetti.

Ayrıca okullarda öğrencilerin de bilgilendirildiğine dikkati çeken Sezer, herkesin, nerede bulunursa bulunsun tatbikata katılmalarını istediklerini vurguladı.

TATBİKAT ANINDA NE YAPILACAK?

Sezer, tatbikat sırasında önceden belirlenen sağlam ve güvenilir alanda "çök kapan tutun" hareketinin yapılması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Uzmanlarımız ve eğitimcilerimiz, tatbikattan elde edilen verilerle 'ne eksiklerimiz var, uygulamada nelerle karşılaşıyoruz' bunların da analizini yapacak. Ona göre yol haritamızı takviye ederek, güçlendirerek devam edeceğiz ama gelinen noktada şuna çok seviniyoruz. Bütün ülkede afet farkındalığı oluşturmayı hedefliyorduk, buna adım adım ilerliyoruz."

ÜST DÜZEY YETKİLİLER AFAD'DA OLACAK

Sezer, tatbikatın yapılacağı gün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun başkanlığında üst düzey yetkililerin, AFAD'da bir araya geleceğini, 81 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) tatbikatın yapılacağını söyledi.

KKTC ile Düzce, İstanbul, İzmir, Elazığ, Kahramanmaraş ve Erzurum'dan canlı yayın bağlantısı yapılacağını bildiren Sezer, basın mensuplarının tatbikatı anlatabilmeleri için İstanbul, İzmir, Ankara ve Düzce'de kurulacak medya platformlarında uzmanların deprem öncesi, deprem anı ve sonrasıyla ilgili bilgilendirme yapacağını belirtti.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin