Rus ordusunun Ukrayna'ya girmesi sonrası Rusya’da dolar ve euro kuru rekor kırdı

Rusya, sabaha karşı Ukrayna’ya savaş açtığını ilan etti. Bunun ardından ise küresel piyasalarda ekonomik anlamda hareketlilik yaşandı. Rusya’da dolar ve euro kuru rekor kırdı. Banka satışlarında 1 dolar 99 ruble, 1 euro ise 124 ruble değerine ulaştı.

Google Haberlere Abone ol
Rus ordusunun Ukrayna'ya girmesi sonrası Rusya’da dolar ve euro kuru rekor kırdı

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan sınır geriliminde tansiyon yükseldi.

Rusya, sabaha karşı Ukrayna’ya savaş açtığını ilan etti. Bunun ardından ise küresel piyasalarda ekonomik anlamda hareketlilik yaşandı.

Yükselen tansiyon dolar ve Euro üzerinde de etkili oldu. Dolar/TL 14 sınırına ulaşırken, Euro/TL’de 16 sınırına dayandı.

Rusya’da dolar ve euro kuru rekor kırdı. Banka satışlarında 1 dolar 99 ruble, 1 avro ise 124 ruble değerine ulaştı.

Borsayı da vurdu

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahale başlatmasının ardından Rus rublesi ve borsalar değer kaybederken, işleme kapatılan Moskova Borsası, saat 10.00 itibarıyla tekrar açıldı.

Moskova Borsasında kayıpların derinleşmesi ile sabah erken saatlerde durdurulan işlemler saat 10.00'da tekrar başlatıldı.

Borsada MICEX endeksi açılışta yüzde yaklaşık 14 değer kaybederek 2.656 puana, RTS endeksi de yüzde 20 azalarak 964 puana kadar geriledi.

Dolar/ruble paritesi de yüzde 6,2 artışla 86,5 seviyesine, avro/ruble paritesi de yüzde 6 yükselişle 97,4’e çıktı.

Rusya Merkez Bankası, piyasalarda yaşanan değer kayıplarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Rusya Merkez Bankası, finansal piyasadaki durumu istikrara kavuşturmak için döviz piyasalarına müdahale edecek. Jeopolitik durumun kötüleşmesi ve piyasadaki dalgalanmaların ışığında, her türlü senaryo için net planlarımız bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

RUSYA NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?

Kısmen Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde bulunan Donetsk ve Luhansk’ta 2014 yılından beri olağanüstü hal uygulaması devam ediyordu. Rusya geçen günlerde bu bölgelerin bağımsızlığını tanımıştı. Rusya Parlamentosu, ordunun ülke toprakları dışında görev yapmasına onay vermiş, bölgeye askeri sevkiyatın başladığı bildirilmişti. Her iki bölgedeki yönetim, dün Rusya’dan yardım istemişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ulusa sesleniş konuşmasında, “Rusya’nın NATO’nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız” ifadelerini kullandı.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin