Romatizması olanlar dikkat. Uzman isimden uyarı geldi: Kalıcı sakatlığa neden olabilir

Romatizma en sık görülen hastalıkların başında geliyor. Romatizması olan kişilere karşı önerilerde bulunan Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş, tedavi edilmediği takdirde sakatlığa neden olabileceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Romatizması olanlar dikkat. Uzman isimden uyarı geldi: Kalıcı sakatlığa neden olabilir

Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş, romatolojide kişiye özel tedavilerin başarılı olduğunu belirterek, “Romatizmal hastalıklar kronikleşirse kalıcı sakatlık ve hasara neden olabilir. 3-6 haftadan uzun süren şişlik, ağrı, ısı artışı gibi bir şikayette mutlaka hekime başvurmak gerekir” ifadelerini kullandı.

Artritin eklemde ağrı, şişlik ve ısı artışı ile giden bir bulgu olduğunu ifade eden Ertaş, “Artrit, bir eklemde ağrı, şişlik ve ısı artışı ile giden bir bulgu. Aslında artrit genel bir tanım. Yani tek bir hastalığın ismi değil. Pek çok romatizmal hastalıkta ya da enfeksiyonda artrit görüyoruz. Tedavisi genelde nedene yönelik. Biz 1996 yılından beri 12 Ekim’i Dünya Artrit Günü olarak kutluyoruz. Bunun sebebi romatizmal hastalıklarla ilgili farkındalığımızı artırmak. Ne kadar erken tanı koyar ve bu hastalıkla ilgili halkımızı bilgilendirirsek, o kadar başarılı sonuçlar elde edebiliriz” dedi.

Sağlıklı bir yaşam için erken teşhisin öneminde dikkat çeken Ertaş, "Romatizmal hastalıklar kronikleşirse kalıcı sakatlık ve hasara neden olabilir" dedi.

3-6 HAFTADAN UZUN SÜREN ŞİKAYETTE DOKTORA BAŞVURMAK GEREKİYOR

Artrit veya romatizmanın yalnızca yaşlı hastada değil, genç yaştaki kadın ve erkeklerde, hatta çocuklarda görüldüğünü ve romatizmal hastalıkların farklı çeşitleri olduğunu söyleyen Dr. Ertaş, toplumdaki farkındalığı arttırmaya çalıştıklarını belirtti. 3-6 haftadan uzun süren şikayette şişlikte, ısı artışında mutlaka hekime başvurmak gerektiğini, hastaların sağlığında kalıcı bir bozulmayı önlemek için bir an önce tedaviye başlamak gerektiğini söyledi.

"ELİMİZDE ÇOK ÇEŞİTLİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ VAR"

Tedavinin kişisel ve sebebe yönelik olduğunu belirten Ertaş enfeksiyona bağlı artrit durumunda öncelikle enfeksiyonu kontrol altına almaya çalıştıklarını, genetik yatkınlığı olan romatizmal bir hastalık ise ona göre tedavi yöntemi seçtiklerini belirtti. 

Yaşlılarda gut gibi diyete ve beslenmeye bağlı bir hastalıkta ise bu hastaya bir diyet önererek tedaviyi buna göre yaptıklarını belirten Dr. Ertaş şu ifadeleri kullandı:

Kalıtsal ya da kalıtsal olmayan romatizmal hastalıklarda tamamen sebebe yönelik ve hastaya özel tedavi veriyoruz. Yani genç bir kadında ya da çocuk beklentisi olan bir kadındaki tedavi ile erkek hasta ya da kronik hastalıkları olan birinde verdiğimiz tedavi birbirinden farklı. Romatizmal hastalıklar tedavisiz değil. Artık elimizde çok çeşitli tedavi seçenekleri var. Bizler özellikle erken tanı koyduğumuzda tedavi şansı sağlayabildiğimiz hastalıklar ya da uykuya geçirdiğimiz hastalıklar mevcut. Bu nedenle şikayetiniz olduğunda hekime başvurun ve bir an önce tedaviye başlayın

Kaynak: İHA
Etiketler sakatlık
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin