Riva VAR Merkezi nerede? VAR nasıl çalışıyor? İşte Riva VAR Merkezi

2018-2019 sezonuyla uygulanmaya başlanan Video Yardımcı Hakem (VAR) sisteminin nerede olduğu merak ediliyor. Tartışmalı pozisyonların incelendiği VAR Merkezi, TFF'nin Riva tesislerinde bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Riva VAR Merkezi nerede? VAR nasıl çalışıyor? İşte Riva VAR Merkezi

VAR, futbol oyunlarında kullanılan kamera sistemidir. Bu kamera sistemiyle, hakemlerin göremediği veya yanlış gördüğü pozisyonlar kamera kayıtlarıyla detaylı olarak incelenir ve karara etkisi olur.

Video Yardımcı Hakem, Video Yardımcı Hakem Asistanı ve yeniden oynatma operatörünün maçı izlediği ve yayıncının video görüntülerine bağımsız olarak erişilip kontrol edilebildiği merkez, 350 metrekare kullanım alanıyla dünyanın en büyük Video İşletim Odası (VOR) niteliği taşıyor.

Dünyanın en önemli spor teknoloji şirketlerinden Hawk-Eye'ın teknolojisinin kullanıldığı merkezde aynı anda 9 maça kadar farklı müsabakada VAR sistemi kullanılabiliyor.

Türkiye'nin herhangi bir stadyumunda oynanan maçın beIN Sports tarafından sağlanacak görüntüsü, Türk Telekom'un fiber optik kablo sistemi ile TFF Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesislerinde bulunan VAR Merkezi'ne ulaşacak.

VAR nasıl çalışıyor?

Video teknolojisi yalnızca maçın seyrini değiştiren kararlardaki bariz hataları düzeltmek için ve gözden kaçan ciddi olaylarda kullanılacak. Gol, penaltı/penaltı değil, doğrudan ihraç ve yanlış oyuncuya kart verilmesi, VAR'ın kapsamına giriyor. VAR ile karar alma süreci şöyle işliyor:

1- VAR, video operasyon odasındaki (VOR) TV ekranlarından oyunu izler.

2- VAR, müsabakayı başından sonuna kadar izler, 'kontrol' eder.

3- Eğer bir 'kontrol' bir olayın incelenmesi gerektiğine işaret ediyorsa hakem hemen bilgilendirilir. Hakem gerekirse önemli bir hatanın gerçekleşmiş veya ciddi bir şeyin gözden kaçmış olmasından şüphelenirse de bir inceleme talep edebilir.

4- İncelemeyi sadece hakem başlatır. Hakem, kendisi ve yardımcılarının olayı açıkça gördüğüne ve bu sebeple bir inceleme gerekmediğine karar verebilir.

5- Hakem, bir TV ekranı çerçevesini görsel bir şekilde göstererek, inceleme sürecinin başlatıldığını açıkça işaret eder.

6- Oyunun tekrar başlaması inceleme sonuna kadar geciktirilir. Hakemler, 'ihlali gerçekleştiren' takım/oyuncunun, incelemeyi engellemek için oyunu tekrar başlatma girişimlerini önler.

7- Goller, penaltı pozisyonları ve bariz gol şansının engellenmesi ihlallerinde hakem, topun hakimiyetinin nasıl kazanılmış olduğunu inceleyebilir.

8- İnceleme sürecinin sonunda, hakem nihai kararını verecek ve incelemenin sonucunu açık bir şekilde gösterecek, her türlü disiplin cezasını verecek/ değiştirecek/iptal edecek (uygun olduğunda) ve oyunun doğru bir şekilde yeniden başlatılmasını sağlayacaktır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin