Rektörden inançta ahlak vurgusu: Dindar denince ibadetler öne çıkarılıyor ama ahlak ıskalanıyor

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can yaptığı konuşmasında 'dindar' denilince ibadetlerin çok ön plana çıkarıldığını ancak ahlakın da önemli olduğunu vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Rektörden inançta ahlak vurgusu: Dindar denince ibadetler öne çıkarılıyor ama ahlak ıskalanıyor

Her sene farklı bir üniversitede düzenlenen İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Kelâm Anabilim Dalları Koordinasyon Toplantısı'nın 26.’sı Giresun Üniversitesi’nde yapıldı.

Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantının açılışında Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can konuştu.

İnancın ahlaki boyutunun göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Can, "İnancın ahlakı başlığını şahsen çok önemsiyorum. Dindarlık denildiğinde ahlaklı olmanın çok fazla anlaşılmadığını, dindar denince ibadetlerin çok öne çıkarıldığını ama ahlakın ıskalandığını görüyoruz. Ülkede son 50 yılda yaşanan bir başörtüsü sıkıntısı var. Dolayısıyla başı örtünce namaz, abdest, hac, umre...Biraz böyle dini dar bir kapsama sıkıştırdık. Halbuki salih amel çok önemli ama ahlak daha önemli. Ahlakı çok dışladık, ancak bunun çok farkında değiliz. İnşallah bu sempozyumun bu noktada hayırlara vesile olacağını umuyoruz" dedi.

Sempozyumun ardından “Hüseyin Atay’ın Kur’an-î İlkelerle Temellendirdiği İnanç Ahlakı Anlayışı", “Ahlâkın Kavramsal ve Kuramsal Çerçevesi”, “İnanca Dayalı Ahlakın Taşıdığı Riskler ve İmkanlar”, “Düşünce Tarihinde Ahlâkın Kaynağı Tartışmaları Ekseninde Bir İnceleme”, “Doğal Ahlâkın İslâm Düşüncesindeki Köklerine Dair”, “Ahlâki Kemâle Ulaşma Ameliyesinde Din Dili Örnekleri: Hutbe ve Vaaz”, “İnanç-Ahlâk Bağı: İnançta Bireysel Tutarlılık Açısından Ahlâkın Önemi”, “Birinci ve İkinci Doğa” ile “Kendilik Pratiği Arasında Bireyin Ahlâkî Özne Olarak İnşası: Michel Foucault ve Câhız’da Ahlâkın Pratik Yansıması”, “Kamusal Alanda Ahlâk ya da Ahlâk, Hukuk ve Kamusal Alanın İşlevselliği”, “Hukuk-Ahlâk İlişkisi”, “Ahlâkın Geleceği ve Geleceğin Ahlâkı”, “İnsanın Ölümsüzlük Arayışının Bir Yansıması Olarak Krayoni ve Ahlâk” bildiri başlıklarıyla devam etti.

 

 

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin