Reha Erdem: Benim sinemam 'beklenmedik sinema'

İstanbul Film Festivali kapsamında 'Sinema Dersi'nde ünlü yönetmen ve senarist Reha Erdem sinemaseverlerle buluştu.

Google Haberlere Abone ol
Reha Erdem: Benim sinemam 'beklenmedik sinema'

Program kapsamında öncelikle Reha Erdem’in, 2010 yılında Anadolu Efes’in yapım desteğiyle Türk sinemasına kazandırdığı 'Kosmos' filminin gösterimi yapılırken, sonrasında gerçekleştirilen 'Sinema Dersi'nde Reha Erdem; sinemasını, esin kaynaklarını, filmlerinde kurduğu zaman-mekan-insan ilişkisini ve yapımlarında anlam yaratmayı katılımcılarla paylaştı.



Anadolu Efes olarak Türkiye sinemasının gelişimine katkı sağlamak için proje geliştirme ve yapım aşamalarında sinemacıların yanında yer aldıklarını söyleyen Anadolu Efes Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Simge Balaban "Desteklediğimiz her alanda uzun soluklu değer yaratan ve sürdürülebilir modeller oluşturan bir kurum olarak Türkiye sinemasına ve sinema kültürüne olan katkılarımızı artırarak devam ettirmek bizim için büyük bir gurur vesilesi. 28 yıldır destek verdiğimiz İstanbul Film Festivali kapsamında verdiğimiz Jüri Özel Ödülü ile bugün hepimizin bildiği bazı önemli filmler çekildi ve Türkiye sinemasına kazandırıldı. Dolayısıyla bugün bu ödülü 3 kez almaya hak kazanmış, Türk sinemasının gelişimine çok önemli katkıları bulunan, ünlü yönetmen ve senarist Reha Erdem’i sizlerle buluşturmuş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Reha Erdem ilk olarak 2004 yılında 'Korkuyorum Anne' ile Anadolu Efes Ödülü’nü kazandı, 2006 yılında bu ödülle '5 Vakit' filmini çekti. '5 Vakit' ile 2006 yılında ödülü tekrar kazanarak, 2009 yılında 'Hayat Var'ı çekti ve bununla da ödülü tekrar kazandı. Bu kez ödül ile 2010 yılında Kosmos’u çekti. Anadolu Efes olarak Türkiye Sineması’nın gelişip yükselmesinde bugüne kadar bir nebze rolümüz olduysa ne mutlu bize" dedi.



'Reha Erdem ile Sinema Dersi'ne katılan, İKSV  İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan "Sinemaya yapılan sürdürülebilir katkılar İstanbul Film Festivali’nin markalaşmasında büyük önem taşıyor. Bu anlamda, Anadolu Efes’in Festival’imize verdiği 28 yıllık destek bizler için çok kıymetli. Bir kez daha; Anadolu Efes’e teşekkür ediyoruz" dedi.



Program kapsamında konuşan Reha Erdem ise şunları söyledi: "Biz sanatçılar için özel sektörün sinemaya katkısı gerçekten önemli. Özellikle de reklam amacı gütmeden, uzun vadeli katma değer sağlayan destekler ile devamlılığı olan güzel işler ortaya çıkıyor. Ben de çektiğim filmlerden bazılarını sinemaya 28 yıldır gönül vermiş olan Anadolu Efes’in desteğiyle sanatseverlerle buluşturdum. Bu değerli katkı için Anadolu Efes’e bir kez daha teşekkür ediyorum. Yaşanmakta olan dijital devrimi her anlamda çok önemsediğini dile getiren Erdem, genç kuşağın dijital devrimin içine doğduğunu ve bu anlamda hayata bakışının farklı olduğunu dile getirdi. "Yeni kuşak temsil etmek yerine katılmayı tercih ediyor. Yeni kuşak tercih yapmayı seviyor. Bu da çok daha özgün ve farklı işleri sinema için de mümkün kılıyor. Bu anlamda, ben umutluyum." Dijitalleşen yeni çağın aynı zamanda  'akışkan bir çağ' olduğunu dile getiren Erdem, bu akışkanlığın kültür-sanatın her alanına olduğu gibi sinemaya ve sinema diline de 'çok boyutluluğu' ve 'disiplinlerarası yaklaşımı' kazandırdığını, bu anlamda yeni dönem sinemasından umutlu olduğunu söyledi. Erdem sözlerine şöyle devam etti: "benim sinemam 'beklenmedik sinema', yaşadığımız hayatın kendisi de beklenmeyenlerle dolu. Bence sanatın kendisi de burada başlıyor."



"Reha Erdem: Benim sinemam 'beklenmedik sinema'" Galerisine Göz At



Anadolu Efes İstanbul Film Festivali Desteği



İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 4-19 Nisan günleri arasında düzenlenen 34. İstanbul Film Festivali'nin 'Türkiye Sineması ve Ulusal Yarışma' bölümünde yer alan 'Ulusal Yarışma' ve 'Ulusal Belgesel' filmlerinin gösterimleri 11-17 Nisan arasında yapılacak. 'Ulusal Yarışma' başlığı altında 9 film, 'Ulusal Belgesel Yarışması' başlığı altında ise 13 belgesel, Atlas ve Beyoğlu sinemaları ile Fransız Kültür Merkezi’nde izleyici karşısına çıkacak. 28 yıldır İstanbul Film Festivali’ni Tema Sponsoru olarak destekleyen Anadolu Efes, Ulusal Yarışma kapsamında festivalin kurucularından Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filmi 60.000 TL ile ödüllendirecek. Ayrıca bu yıl Anadolu Efes’in desteğiyle ilk kez belgesel kategorisinde de bir ödül verilecek; belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla bu başlık altında verilecek olan En İyi Belgesel ve Jüri Özel Ödülü ödülleri toplamı 15.000 TL olacak.



Anadolu Efes, Türkiye sinemasının gelişimine katkı sağlamak, proje geliştirme ve yapım aşamalarında genç sinemacıların yanında yer alarak, en başından sonuna dek desteklemek için köprü vazifesi gören Köprüde Buluşmalar’a destek olmayı hedefliyor. Köprüde Buluşmalar kapsamında yapılan Film Geliştirme Atölyesi, Yapım Aşaması Atölyesi ve Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu pek çok projeyi ve filmi destekliyor. Bu yıl ilk kez Film Geliştirme Atölyesi'ne seçilen projelerin yapımcı, yönetmen ve senaristlerine uluslararası eğitmen ve sinemacılar tarafından senaryo, sunum, yapım, pazarlama ve dağıtım konularında eğitimler verildi.



Ayrıca Köprüde Buluşmalar kapsamında, uzun metrajlı kurmaca, belgesel projeleri ve yapımı devam eden filmlerin ilk uluslararası sunumlarının yapılacağı atölye çalışmaları ile sinema profesyonellerine yönelik birçok panel, sinema dersi ve forum düzenlenecek. Bu yıl 120 başvuru arasından seçilen uzun metraj 8 kurmaca ve 2 belgesel projenin katılacağı atölyeler, 16 Nisan Perşembe akşamı gerçekleştirilecek olan ödül töreniyle sona erecek. Köprüde Buluşmalar’da gerçekleştirilen Yapım Aşaması Atölyesi’nde jürinin seçtiği bir filme Anadolu Efes tarafından 10.000 $ tanıtım ödülü verilecek.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin