Radyolar sınıfta kaldı

'International Conference on Communication, Media, Technology and Design' adlı konferansta Türkiye’deki radyoların mobil medyadaki varlığı ortaya koyuldu.

Google Haberlere Abone ol
Radyolar sınıfta kaldı

Medya dünyasında radyo ve televizyon programcısı kimliğinin yanı sıra akademik çalışmalara da imza atan Yrd.Doç.Dr. Michael Kuyucu, İstanbul’da düzenlenen 'International Conference on Communication, Media, Technology and Design' adlı konferansta Türkiye’de ki radyoların mobil medyadaki varlığını masaya anlattı. Türkiye’de ilk kez radyo mecrasının mobil medyadaki varlığını içeren bir araştırmaya imza atan Kuyucu’nun araştırması radyonun geleceği ile ilgili ilginç bulgular içeriyor.



Türkiye’de yayın yapan ulusal radyo kanallarının mobil medyadaki varlığına yönelik bir bildiri yayınlayan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim görevlisi  Yrd.Doç.Dr. Michael Kuyucu, radyoların mobil mecrada dinleyicisi ile yeteri kadar iletişim kuramadığını ve elektronik ticaret yapmadığını açıkladı. Gbtimes Medya Türkiye Genel Müdürü Michael Kuyucu, 'Mobile Media and Radio Industry: A Research About the Use of Mobile Technology For Radio Companies in Turkey' konulu "International Conference on Communication, Media, Technology and Design" adlı konferansta açıkladıgı bildirisinde Türkiye’de radyo mecrasının reklam harcamalarından aldığı payda düşüş yaşanırken radyo dinleyicisinin her geçen gün daha fazla internetle içiçe bir hayat geçirdiğinie vurgu yaptı. Kuyucu, Türkiye’de RTÜK kayıtlarına göre resmi olarak ulusal lisansla yayın yapan 38 radyo kanalının mobil medyadaki varlıkları ile ilgili yaptığı araştırmada ilginç buldular elde etti.

 

İşte o bulgular:

 

-          Türkiye’de yayın yapan 38 ulusal radyonun 8’i mobil medyada yok.



-          Türkiye’de yayın yapan ulusal radyo kanallarının bir bölümü aynı sermaye sahibine ait medya gruplarına ait radyo kanalları olduğundan ortak bir mobil aplikasyonda yer alıyor. Buna göre IOS aplikasyonu olan 30 radyo kanalından 13 tanesi birbirinden farklı ortak aplikasyonlarda yer alıyor.



-          Yapılan analizde IOS aplikasyonları olan 30 radyo kanalının aplikasyonlarını daha çok yayınlarını aktarmak amacıyla kullandıkları görüldü. Radyo kanallarının tamamı yayınlarını mobil playerlardan dinleyicilerine aktarıyor.



-          Radyo kanalları mobil platformlarında en çok %  78 oranında yayın akışlarına yer veriyor. İkinci sırada % 33,3 ile yayın yaptıkları illerin frekans bilgileri geliyor.



-          Radyo kanallarının aplikasyonları aracılığı ile kurumsal bilgilerine az yer verdikleri ve kendilerini kurumsal anlamda gerektiği gibi tanıtmadıkları görüldü. Radyonun kurumsal bilgileri radyoların sadece %  19,2 tarafından veriliyor.



-          Radyo kanallarının dinleyicileri ile iletişim kurma konusunda da zayıf kaldıkları görüldü. Mobil aplikasyonlarda yer alması gereken e-mail yollama, chat ve sosyal medya aracılığı ile iletişim yollarının çok düşük oranlarda yer aldığı tespit edildi. Aplikasyonu olan radyoların % 23,1’i telefon bilgilerini verirken, % 33,3 e –mail gönderme seçeneği sunmuş, % 29,7’si dinleyicilerini Facebook hesaplarına, % 36,3’ü ise radyo kanalının Twitter hesaplarına yönlendirme yaptı.



-          Radyo kanallarının hiç birinin aplikasyonlarında chat ve çevrimiçi konuşma özelliği bulunmaması ise dikkat çeken bir diğer bulgu. Radyo kanallarının aplikasyonlarında iletişim imkânının bu kadar düşük olması dinleyici ile radyo kanalının mobil bir platform olan akıllı telefon veya tabletler aracılığı direk iletişim kurmasını zorlaştırıyor. Bu eksiklik radyo kanallarının mobil medyanın en önemli özelliği olan direk iletişim ve geri bildirim özelliğini kullanamamasına neden oluyor.



-          Radyo kanallarının mobil aplikasyonlarında % 33,3 oranında reklam bannerlar yer alıyor. Mobil aplikasyonu olan her üç radyodan biri aplikasyonuna reklam ve banner alırken, sadece üç radyo kanalı (% 9,9) aplikasyon aracılığı ile elektronik ticaret ve satış yapıyor. Bu radyolar ‘Karnaval’ adlı mobil platformda yer alan Süper Fm, Metro Fm, JoyTürk adlı radyolar. Bu radyo kanallarının mobil aplikasyonlarında yayınlanan şarkıyı iTunes’dan satın alma imkânı sunan bir link sunuyor. Bu link sayesinde o sırada radyoyu mobil aplikasyondan dinleyen radyo dinleyicisi istediği takdirde dinlediği şarkıyı iTunes’dan satın alma imkânı buluyor. Diğer radyo kanallarında bu özelliğin olmaması radyo mecrası ile mobil medya ile bütünleşmesi ve elektronik ticaret yapmasının önünü tıkıyor.



-          Radyo kanallarının aplikasyonlarına yönelik yapılan analizde dikkat edilen bir diğer konu da aplikasyonların multimedya özellikleri oldu. Radyo kanallarının % 16,5’i aplikasyonlarında kendi yayınlarının dışında farklı zevklere hitap eden web radyolarına yer verirken, % 13,2 ‘si radyo yayınını mobil mecraya kaydetme özelliği veren ‘record’ özelliğine yer verdi.  Bu özelliklerin dışında radyoların % 13,2’si dinleyicisine radyoyu dinlerken konum bilgisi vermekte, % 9,9 ‘u ise radyo kanalının yayını ile çalışan bir alarm servisi sunmaktadır. Aplikasyonların % 23,1 oranında Podcast kullandılar.

 

Yrd.Doç.Dr. Michael (Mihalis) Kuyucu, konferansta radyo kanallarının mobil medya aracılığı ile içeriğini tanıtmak, sosyal medyaya bağlantı kurmak ve elektronik ticaret yapmak adına kurulacak üçlü iletişimde varlıklarını sürdürmek zorunda olduklarını ifade etti.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin