Piyasalar Merkez Bankası kararına kilitlendi. Gözler saat 14.00'te: Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak, ekonomi uzmanlarının beklentisi ne? Faiz kaç puan artacak?

Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak. Piyasalar saat 14.00'e kilitlenirken ekonomi uzmanları tahminlerini açıkladı. Merkez Bankası geçtiğimiz ay faiz oranında değişikliğe gitmemişti. Politika faizi yüzde 8.5'te sabit kalmıştı. Peki bugün Merkez Bankası faiz kararı ne olacak, uzmanların tahminleri hangi yönde?

Google Haberlere Abone ol
Piyasalar Merkez Bankası kararına kilitlendi. Gözler saat 14.00'te: Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak, ekonomi uzmanlarının beklentisi ne? Faiz kaç puan artacak?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün saat 14.00'te piyasaların merakla beklediği kararı açıklayacak. Merkez Bankası faiz oranında en son değişikliği Kahramanmaraş depremlerinin ardından yapmış 50 baz puan indirerek faizi yüzde 8.5'e indirmişti.

Piyasalar verilecek karara kitlenirken ekonomi uzmanları Merkez Bankası'nın sert bir faiz artırımına gideceği konusunda birleşti. Merkez Bankası faiz artırımı yönündeki en son kararı Mart 2021'de verilmişti. Piyasalar PPK karar metnindeki mesajların da ne olacağını merak ediyor.

UZMANLAR NE DİYOR?

Bugün açıklanacak Merkez Bankası faiz kararı öncesinde ABD'li finans ajansı Bloomberg çarpıcı bir analiz yayımladı.

Haberde uluslararası finans kuruluşlarının tahminlerinin birbirlerinden oldukça farklı olduğu bir dönemde iki eski Wall Street Bankacısı olan Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan’ın zorlu bir sınavla karşı karşıya olduğu belirtildi.

EN YÜKSEK YÜZDE 40, EN DÜŞÜK YÜZDE 14

Halihazırda yüzde 8,5 seviyesinde bulunan politika faizi için en yüksek tahmin Goldman Sachs’tan geldi. ABD’li banka faizlerin 40’a çıkacağını tahmin etti. En düşük tahmin ise İngiliz Standard Chartered’tan geldi. Banka TCMB’nin daha mütevazı bir artışla faizi yüzde 14’e çıkartacağını tahmin etti.

Aralarında Zümrüt İmamoğlu’nun olduğu Bank of America analistleri, “Hızlı bir düzeltmeden çok kademeli bir düzeltme ihtimali ağır basıyor” dedi.

Bloomberg anketinde ise uzmanların üçte birinden fazlası faizlerin yüzde 20’ye çıkacağını öngördü.

Eğer politika faizi yüzde 20 olursa yüzde 40’a yakın enflasyon esas alındığında reel faiz yüzde – 20 civarında olacak. Bu da Bloomberg tarafından izlenen 50’den fazla ekonomi arasında dünyanın en düşük reel faizi olacak.

Analistler, bugün yurt içinde TCMB'nin faiz kararı, yurt dışında ise BoE'nin faiz kararı, Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları ve ABD'de ikinci el konut satışları başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.150 ve 5.100 seviyelerinin destek, 5.250 ve 5.400 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

14.00 Türkiye, TCMB'nin faiz kararı
14.00 İngiltere, BoE'nin faiz kararı
15.30 ABD, nisan ayı Chicago Fed ulusal aktivite endeksi
15.30 ABD, 1. çeyrek cari işlemler dengesi
17.00 ABD, mayıs ayı 2. el konut satışları ve öncü endeks
17.00 ABD, Fed Başkanı Powell'ın konuşması
17.00 Avro Bölgesi, haziran ayı tüketici güven endeksi

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin