Mısır'da saldırıya uğrayan gazeteci Bilge Egemen: "50 kadar sopalı adam çevremizi sarmış bunlar Türk diye bağırıyordu "

Bilge Egemen Akşam Gazetesi'ne verdiği röportajda başına gelenleri anlattı.

Google Haberlere Abone ol
Mısır'da saldırıya uğrayan gazeteci Bilge Egemen: "50 kadar sopalı adam çevremizi sarmış bunlar Türk diye bağırıyordu "

Mısır'da darbe sonrası yaşanan çatışmaları takip etmek ve "Tahrir'de Kadın Olmak" belgeselinin çekimleri için Mısır'a giden gazeteci Bilge Egemen'in yolu bir grup tarafından kesilmişti.



Darp edilmediğini ancak linç edilmekten son anda kurulduğunu belirten Egemen, Akşam Gazetesi'nden Eyüp Tatlıpınar'a röportaj verdi ve yaşadıklarını anlattı.



İşte Bilge Egemen'in açıklamaları 



 Tahrir Meydanı’nda ne yaşadınız; darp edildiniz mi?  

Linç edilmekten son anda kurtulduk ama darp edilmedim. O akşam için büyük eylem hazırlıkları vardı. Öğle vakti alana girdiğimizde kalabalık fazla değildi; platformda biri konuşma yapıyor, birileri slogan atıyordu. Kameraman ve orada 4 gün için anlaştığımız şoförle birlikte üç kişiydik. Kameraya ilk anonsu yapacaktım ki bir adam koşarak gelip kameranın önünü kapattı. Tedirgin olduk, meydandan çıkalım derken adam “Bunlar Türk” diye bağırmaya başladı... Biz arabaya doğru sakince ilerlerken bazı kişiler arkamıza takıldı; adam sürekli bağırıp provoke ediyordu etrafı. Sonunda ilerleyemedik; 50 kadar sopalı adam, etrafımızı çevirmiş bağırıyorlardı. Sesimizi bile çıkaramıyorduk. Bize ne yapacaklarını konuşuyorlardı. Sonunda biri “Biz kadını alalım, siz adamları alın” dedi. O an aklıma tacize uğrayan gazeteciler geldi. Elim ayağım tutmamaya başladı. 



Nasıl kurtuldunuz? 



Bir anda ağlamaya başladım, Arapça “Ne olur bırakın, ben de yarı Arap sayılırım” dedim. Demek ki birkaçı etkilendi söylediklerimden, iki kişi benim üstüme kapandı, birkaç kişi de kameramanla şoförün üstüne, biri de provokatörü engellemeye çalışıyordu; bağırışlar içinde bizi arabaya doğru götürdüler. Arabanın etrafı sarıldı, bizi korumaya çalışanlar gaza basmamızı söyledi, öyle kurtulduk. Çok anlık bir şeydi. Bir anda birileri elinizden tutup götürebilirdi yani, Allah yardım etti. 



MISIR’DA ‘KADININ ADI YOK’



Tahrir Meydanı, 2011’deki protestolarda çok renkli ve olumlu bir imaja sahipti, şimdi o imaj tamamen değişti galiba; kadınlara yapılan tacizlerle haberlere konu oluyor... 

Tahrir karışık bir yer, her tip insan var. Ordunun müdahalesinin darbe olduğunu söyleyen de var, orduyu savunan da... Birkaç kişiyle konuştum mesela; cumhurbaşkanının adını bile bilmiyor, “Ben açım, o yüzden geldim” diyor. 2011’de de böyleydi ama şimdi işin içinde bir de çeteler var. Taciz olaylarında da bu çeteler rol alıyor. 



Siz orada bir belgesel çekecektiniz



Evet, ‘Tahrir’de Kadın Olmak’; feminist gruplarla ilişki kurmuştum, kadınlarla birlikte Kahire’yi, Tahrir’i gezip bir belgesel hazırlayacaktım ama o olay başıma gelince hemen geri döndüm.



Röportajın tamamını okumak için TIKLAYINIZ


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin