Mısır Türkiye gerilimi sinemayı da etkiledi

'Lal Gece' filmi, Türkiye'nin siyasi tutumu gerekçesiyle programdan çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol
Mısır Türkiye gerilimi sinemayı da etkiledi

Türkiye ’nin Mursi yanlısı politikası, Mısır ’da gerçekleştirilecek İskenderiye Film Festivali’nde bir skandala sebep oldu. Sinema festivalleri arasında önemli bir yeri olan ve Eylül ayında 29’uncusu gerçekleştirilecek İskenderiye Film Festivali’nin komitesi, Reis Çelik’in yazıp yönettiği ‘Lal Gece’yi önce yarışmalı bölüme aldığını açıkladı. Ancak daha sonra Türkiye hükümetinin Mısır olaylarına bakışı gerekçe gösterilerek filmin festival programından çıkarıldığı açıklandı.



Uluslararası festivallerde şu ana kadar 35 ödül alan ‘Lal Gece’, 7 Ağustos’ta festival başkanı ve sekreteryası tarafından gönderilen bir yazıyla 29. İskenderiye Film Festivali ana yarışma bölümüne seçildiği bildirildi. Filmin Arapça ve İngilizce altyazı kopyasının hazırlanıp gönderileceği gün ise festival koordinatörü Jihan Abdel Latif tarafından gönderilen mailde ‘Türkiye-Mısır arasındaki siyasi gerginlik nedeniyle filminizi yarışma bölümünden ve festival programından çıkardığımızı üzülerek belirtiriz. Bizi anlayışla karşılayacağınızı umarız’ denildi.



Şaşkınlıkla karşılanan bu durum üzerine festival başkanlığına bir mektup gönderen yönetmen Reis Çelik, ‘Devletler ve onları yöneten iktidarlar her zaman aralarında problemler yaşayabilirler. Ama halklar arasındaki bağı ve sonrasına yönelik tostluğun tutkalı her zaman sanat olmuştur ve olmaya devam etmelidir. Zaten böyle zor zamanlarda asıl sanata büyük iş düşer ve politikacıların sertleştirdiği ortamı sanat yumuşatır. Kaldıki Türkiye Halkının Mısır’da herkese demokrasi arzusundan başka bir düşüncesinin olmadığını da bilmenizi isterim’ şeklinde görüşlerine açıkladı.



Radikal




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin