Merkez Bankası faizleri 27 ay aradan sonra yükseltti. Buna rağmen hem dolar hem de euro rekor kırdı. İşte ekonomistlere göre bunun sebebi

Merkez Bankası faizleri iki yıl aradan sonra tekrar yükseltti. Ancak buna rağmen Türk lirası döviz karşısında tarihinin en düşük seviyesine geriledi. İşte ekonomistlere göre yaşanan durumun sebepleri.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası faizleri 27 ay aradan sonra yükseltti. Buna rağmen hem dolar hem de euro rekor kırdı. İşte ekonomistlere göre bunun sebebi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) 27 ay sonra ilk kez faiz artırdı. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi 650 baz puanlık artışla yüzde 8,5'tan yüzde 15'e yükseltildi.

Dolar/TL, karar sonrası kademeli olarak yükseldi ve tarihinde ilk kez 24 TL'yi aştı. Kur, 24,420 TL'ninin üzerini gördü.

Euro, TCMB öncesi 25,88 TL'de işlem görürken, daha sonra yükselişini hızlandırarak rekor seviyesini 26,74 TL'ye yükseltti. Euro/TL, 26,84  seviyesinin üzerine çıktı.

Ekonomistler nasıl yorumladı?

Reuters'a konuşan Trium Capital'dan gelişmekte olan pazarlar portfolyo yöneticisi Peter Kisler, "Yüzde 16-18 arası bir faiz bekleniyordu, o yüzden biraz hayal kırıklığı oldu" dedi ve ekledi:
"Öte yandan daha fazla parasal sıkılaştırma sözü vermeleri olumlu. Bu yüzden bir şansı hak ediyorlar.

"Faiz biraz daha yüksek olsa daha iyi olurdu ama doğru yoldalar"

Yatırım stratejileri alanında faaliyet gösteren TS Lombard şirketinin gelişmekte olan piyasalar direktörü Jon Harrison da piyasaların beklentinin altında bir faiz artışına hazırlıklı olduğunu söyledi.
Harrison "Orta vadeli görünümden endişeliyim. TL'nin daha fazla değer kaybetmesi olası. Merkez Bankası kademeli bir yaklaşım benimsedi fakat yüksek enflasyon ve yok olan kredibiliteyi tekrar oluşturma ihtiyacı nedeniyle daha güçlü adımlar atılması gerekiyor" diye konuştu.

Bluebay Varlık Yönetimi'nden Tim Ash "Bu artış yeterli değil. Önden büyük bir artışla başlamaları gerekirdi, piyasalar bunu sevmeyecek. (Eski Merkez Bankası Başkanı) Çetinkaya döneminden ders çıkarmışlardır sanıyordum" dedi.

In Touch Capital Markets'tan kur analisti Piotr Matys ise "Kimileri kaybolan güveni yeniden oluşturmanın zaman alacağını savunabilir ama Merkez Bankası Başkanı Erkan'ın para politikasının başında Erdoğan'ın değil kendisinin olduğunu göstermek istiyorsa beklentileri aşan bir faiz artırımı yapması daha etkili olurdu" yorumunda bulundu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin