Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti. Merkez Bankası Başkanı Erkan yılın son enflasyon raporunu açıklıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın son enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti. 2023 sonu enflasyon tahmini yüzde 58'den yüzde 65'e yükseltilirken 2024 enflasyon beklentisini ise yüzde 40,9 oldu. Erken enflasyonun Mayıs 2024'te zirveyi göreceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti.  Merkez Bankası Başkanı Erkan yılın son enflasyon raporunu açıklıyor

Erkan, Merkez Bankası İdare Merkezi'nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, yılın 4. Enflasyon Raporu'nu paylaştı.

Merkez Bankası Başkanı Erkan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle: 

Merkez Bankası olarak toplumsal refaha en büyük katkıyı fiyat istikrarıyla sağlayacağımıza eminiz. Enflasyon ile kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz.

Eylül enflasyonu, ekimdeki yüksek frekanslı veriler ve tüm öncü göstergeler, söz konusu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığına işaret etmektedir.

Enflasyonla kararlı şekilde mücadele ediyoruz. Yüksek ve oynak enflasyonu kontrol altına alma uzun ve zorlu süreç olacak. 

Tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Parasal sıkılaştırmanın etkileri zamana yayılmakta.

İç talepte dengelenmeye ilişkin şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz. 

"DEZENFLASYON SÜRECİ 2024'ÜN İKİNCİ YARISINDA"

Dezenflasyon sürecinin 2024'ün ikinci yarısında başlamasını bekliyoruz. 

Küresel büyüme zayıflarken, öncü göstergeler küresel yavaşlamanın devamına işaret ediyor. 

Uyguladığımız seçici kredi sıkılaştırması, arz ve talep dengesinin de uyumunu gözetmektedir. Parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin devreye girmesiyle, bu kademeli dengelenmenin süreceğini öngörüyoruz.

2024 ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 40, 9

Hizmetler başta olmak üzere enflasyondaki ataletin kırılması, beklentilerin düzelerek yeniden çıpalanmasına bağlıdır. 12 ay sonrası enflasyon beklentileri temmuz-ekim döneminde 12 puan yükselmiştir. 2024 yıl sonu enflasyon beklentileri yüzde 40,9. 

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 65

Enflasyon tahmini 2023 için yüzde 65, 2024 için yüzde 36 ve 2025 için yüzde 14 olarak güncelledik. 2024 yılının ikinci yarısında güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörüyoruz.

"ENFLASYON MAYIS 2024'TE ZİRVEYİ GÖRECEK" 

Enflasyon Mayıs 2024'te zirve seviyesini görecek. Sonrasında dezenflasyon süreci başlayacak. Halen öngördüğümüz dezenflasyon öncesi geçiş dönemini yaşıyoruz. Enflasyonda geçici bir yükselişe şahit oluyoruz. Bu süreçte enflasyonda sürekli düşüşe zemin hazırlıyoruz.

Parasal sıkılaştırma sürecimizin etkilerini, büyük ölçüde, dezenflasyonu tesis edeceğimiz 2024 yılında göreceğiz.  Dezenflasyon döneminde, döviz kuru istikrarı, cari işlemler dengesinde iyileşme, sermaye akımlarında kalıcı güçlenme ve rezervlerde artış devam edecektir.

Enflasyon görünümde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmayı sürdürmeye devam edeceğiz. Dezenflasyon en önemli önceliğimizdir.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin