Memur ve emekliye yüzde 30 zam. Cumhurbaşkanı Erdoğan açııkladı: Memur, memur emeklisi ve diğer tüm emeklilerin maaş zammını yüzde 30'a çıkardık! En düşük emekli maaşı 5500 lira oldu.

TÜİK rakamlarının açıklanmasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memur, memur emeklisi ve emeklilere yüzde 25 zam verildiiğini duyurmuştu. Ancak yapılan bu zam ne emekliyi ne de memuru tatmin etti, tepkiler geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda verilen yüzde 25'lik zammı revize ettiklerini belirterek oranı yüzde 30'a çıkardıklarını açıkladı. En düşük emekli aylığı da 5500 liraya yükseldi.

Google Haberlere Abone ol
Memur ve emekliye yüzde 30 zam. Cumhurbaşkanı Erdoğan açııkladı: Memur, memur emeklisi ve diğer tüm emeklilerin maaş zammını yüzde 30'a çıkardık! En düşük emekli maaşı 5500 lira oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ilan ettiği enflasyon verileriyle birlikte memur ve memur emeklilerine verilecek enflasyon farkıyla emekli aylıklarına yapılacak zam oranları kesinleşti.TÜİK'in açıkladığı verilere göre, aralık ayında enflasyon aylık yüzde 1,18, yıllık yüzde 64,2 oldu. Altı aylık enflasyon ise yüzde 15,39 oldu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü yaptığı açıklamada memur ve emekli maaş artışının yüzde 25 olarak uygulanacağını açıklamıştı.Memur ve emekli kesiminin zam oranından memnun olmaması sendikaların da bu zam oranına tepki göstermşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından önce Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, memura da asgari ücret artışı kadar zam yapılmasını talep etmişti.

Yalçın, "Enflasyon farkı yüzde 7,84 ve kamu görevlileri/emeklilerinin maaş/ücretlerine yüzde 8 toplu sözleşme artışıyla beraber yansıyacak oran, yüzde 16,47 olarak belli oldu" hatırlatmasını yaparak, 2022'de küresel ekonomik krizin yansımasıyla oluşan enflasyonist durumdan kamu görevlilerini korumak için maaş ve ücretlere toplam yüzde 87 artış yapıldığını dile getirmişti.

Haklı beklentilere cevap verecek şekilde asgari ücrete yapılan artışın, sabit gelirlinin korunması yönünde gösterilen iradenin önemli bir yansıması olduğunu belirten Yalçın, "Asgari ücrete oran/tutar bazında yapılan tarihi artışı gerekçe kılan piyasa gerçekleri, kamu görevlilerimiz için de geçerlidir. 2023 yılının ilk müjdesi, 2022 yılındaki kararlı iradeyi devam ettirir nitelikte kamu görevlilerimize verilecek 'ek zam' olmalıdır. Devletimizin gücü ve paydaşlığıyla, yüzde 16,47 artışa ilave yapılacak 'ek zam', kamu görevlilerimizi/emeklilerimizi rahatlatacak, unutulmayacaktır" demişti.

Gelen tepkilerin üzerine Erdoğan bugün yaptığı açıklamayla müjde verdi. 

AK Parti Grup Toplantısı'nda önemli açıklamalar yapan AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan emeklinin memurun ve asgari ücretlinin zamlarını eniden değerlendirdiklerini açıkladı. 

Erdoğan, "Memur, memur emeklisi ve diğer tüm emeklilerin maaş zammını yüzde 30'a çıkardık" dedi.

Erdoğan en düşük emekli maaşının 3.500 liradan 5.500 liraya çıkarıldığını açıkladı. 

Erdoğan, asgari ücret desteğinin 400 lira olduğunu açıkladı. 

Erdoğan açıklamasında "Çalışanlarımızın asgari ücret rakamını bir önceki yılın başına göre iki kat artırarak 8 bin 500'e yükselttiğimizin müjdesini vermiştik. İstihdamda sıkıntı olmasın diye asgari ücret destek miktarını da 250 liraya çıkarmıştık. Küçük işletmelerimizin bu yükün altından daha kolay kalkmalarını temin amacıyla asgari ücret desteğini 400 liraya yükseltme kararı aldığımızı, tüm çalışanlarımız ve işverenlerimizle paylaşmak istiyorum. 

Geçen yıl memur maaşlarında yüzde 87'lik artışa gitmiş, temmuzda yüzde 42'ye varan yeni bir zam yapmıştık. 

Memur buluşmasına giderken bakanlarımıza yüzde 25 oranını daha da yukarı çıkaracak formüller bulma talimatını vermiştik. Dün ve bugün yürütülen çalışmalar sonucunda, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 30'a kadar çıkartabileceğimiz imkanlar sağladık." dedi. 

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 11 BİN 848 LİRA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yüzde 30'luk zam oranı doğrultusunda, aile yardımı ödeneği dahil, en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan 11 bin 848 liraya, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 liradan 7 bin 901 liraya yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memur ve emeklilere bu aydan itibaren maaş artışlarının yüzde 30 olarak uygulanacağını açıklamasının ardından kamu görevlileri ve emeklilerin aylık ve ücretlerinde yapılan artışlar belli oldu.

2023 yılında kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılan artışlar, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme ile belirlenmişti.

Ocak ayından geçerli olmak üzere kamu görevlileri ile memur emeklilerinin tamamının aylık ve ücretlerinde yüzde 8 oranında artış öngörüldü. 2022 yılı ikinci altı aylık döneminde enflasyon yüzde 15,40 olarak gerçekleşti. Gerçekleşen bu enflasyon oranından kaynaklı olarak ilave yüzde 8,48 artışla birlikte kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ve ücretlerinde Ocak 2023'ten geçerli olmak üzere toplamda yüzde 16,48, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında ise gerçekleşen enflasyona bağlı olarak yüzde 15,40 artış sağlanması planlanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasıyla bu oranlar yüzde 30 olarak uygulanacak.

Bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan 11 bin 848 liraya, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 liradan 7 bin 901 liraya yükseldi.

TİSK'TEN TEŞEKKÜR 

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücret desteğinin 400 liraya yükseltilmesinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

TİSK olarak, asgari ücret desteğinin artırılması taleplerinin karşılık bulmasından memnuniyet duyduklarını belirten Akkol, şunları kaydetti:

"Atılan bu adım, başta küçük-orta ölçekli işletmelerin korunmasına sağlayacağı katkı ile ülkemiz çalışma hayatı için son derece kıymetlidir. Bu vesile ile bugüne kadar ilettiğimiz tüm beklentilerimizi dinleyen ve desteklerini işletmelerimizden esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vedat Bilgin'e çalışma hayatımız adına bir kez daha teşekkür ederiz."

TİSK olarak ülkeye, işletmelere ve çalışanlara katkı sunacak her adım için ellerini taşın altına koyacakları yönündeki açıklamalarını anımsatan Akkol, "Tüm çalışmalara da bu ilke üzerinden yaklaşıyoruz. Ülkemize, çalışma hayatımıza ve çalışma arkadaşlarımıza değer katacak uygulamaların hayata geçmesi için çalışmayı tüm gücümüzle sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin