Dünyaya Amerika’dan yayılan bu leziz çörekler, sade olmasının yanında reçelli, çikolatalı ve kremalı olarak da tüketiliyor. Renkli görüntüsü ve puf puf olmasıyla oldukça dikkat çeken Donutı, evde yapmak da oldukça kolay. Ortası boş halka şeklinde olanlar genellikle sade, olurken yuvarlak olanların içinde ise krema bulunur. Amerikalıların genelde kahvaltıda tercih ettikleri Donut, ülkemizde de giderek popülerlik kazanıyor. Peki, MasterChef Donut nasıl yapılır? İşte Donut tarifi ve malzemeleri...
DONUT NASIL YAPILIR?
Malzemeler
Hamuru için;
- 4,5 su bardağından biraz fazla (600 gram) un
- 2 adet yumurta
- 1,5 su bardağından biraz az (260 mililitre) Ilık süt
- 100 gram oda sıcaklığında yumuşak tereyağı ya da margarin
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 paket kuru toz maya
- 1 paket vanilya
Kızartmak için;
- Sıvı yağ
Üzeri için:
- Toz şeker
*Arzunuza bağlı olarak seçeceğiniz eritilmiş bitter, sütlü ya da beyaz çikolata
Tarifi
- Hamurunu hazırlamak için; 4,5 su bardağından biraz fazla (600 gram) un, 2 adet yumurta, 100 gram oda sıcaklığında yumuşak tereyağı, 2 yemek kaşığı toz şeker, 2 paket kuru maya, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 paket vanilya ve 1,5 su bardağından biraz az (260 mililitre) Ilk süt, uygun bir yoğurma kabında önce karıştırılır, ardından da iyice yoğurulur. Ele yapışmayan yumuşak bir kıvama geldiğinde, hamurunuz hazır hale gelmiştir.
- Hazırlanan hamurun üzeri streç filmle kapatılır ve yoğurma kabından daha büyük bir tencereye konan sıcak suyun içine yerleştirilir. Tencerenin kapağı kapatılıp bir bezle örülerek yarım saat kadar mayalanması için dinlendirilir. Mayası tamamlanan hamur, hafifçe un serpilen tezgahta beze haline getirilir. Önce elle ardından merdane yardımıyla, yaklaşık 1,5 santimetre kalınlığında açılır. Hamur, geniş ağızlı bardak ya da yuvarlak kesme aparatı ile kesilerek parçalar oluşturulur. Fazla hamur parçalar alınarak ayrılır.
- Her bir yuvarlak hamur parçasının ortası bir kapak yardımıyla kesilerek alınır ve hamurlar uygun boyutta kesilerek hazırlanan pişirme kağıtları üzerine yerleştirilir. Artan hamur parçalar için de aynı işlemler uygulanarak son şekilleri verilir. Üzerleri temiz bir bezle örülerek 15 dakika kadar dinlendirilir.
- Donut hamurlar, çok kızgın olmayan sıvı yağda, arkalı onlu olarak kızartılır. Kızartıldıktan sonra, ilk sıcağı geçen donutların her 2 yüzü de toz şekere bulanarak servis tabağına alınır. Arzu ederseniz, eritilmiş bitter, sütlü ya da beyaz çikolataya bir yüzlerini bulayıp, üzerlerini de dilediğinizce süsleyebilirsiniz. Soğuyan donutlar artık ikrama hazırdır.
- Afiyet olsun.
DONUT YAPMANIN PÜF NOKTALARI
- Donut tarifi için, hamur yapımında sütün ılık kullanılmasına dikkat edilmelidir. Bu sayede mayanın çalışabileceği ideal sıcaklık oluşacak ve hamurunuz daha güzel kabaracaktır.
Şeker, süt ve maya ile yapılan mayanın aktifleştirilmesi aşaması, hamurun iyi bir şekilde mayalanmasını sağlayacaktır. - Hamur, ele yapışmayan yumuşak bir kıvam alana kadar, un kontrollü olarak eklenmelidir.
- Donutları kızartma işlemi, kızgın yağda yapılmalıdır.
- Donutlarınızı dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Üzerlerini erimiş çikolataya batırabileceğiniz gibi, bir şırınga yardımıyla ve sevdiğiniz malzemelerle, içi dolgulu donutlar da hazırlayabilirsiniz.
DONUT KAÇ KALORİ?
Genellikle Amerikan aksiyon filmlerinde kahvenin vazgeçilmez eşlikçisi olarak gördüğümüz donut’ın sadece bir tanesinin 450 kalori olduğunu unutmamak da gerekir.