Madenciler Gününde, grizu patlamasında can veren arkadaşlarını andılar: İhmali olanlar cezalandırılsın

4 Aralık Dünya Madenciler Günü için maden faciasının yaşandığı Bartın'da maden işçileri bir araya geldi. Grizu patlamasında hayatını kaybeden arkadaşları için anıta çelenk bırakan madenciler, faciada ihmali olanların cezalandırılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
Madenciler Gününde, grizu patlamasında can veren arkadaşlarını andılar: İhmali olanlar cezalandırılsın

Zonguldak’ta da 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında GMİS üyesi maden işçileri ile TMMOB Maden Mühendisleri Odası’na bağlı mühendisler yürüyüş yaptı. Madenci Anıtı önünde toplanan işçilere aileleri de destek verdi. Baret giyen çocuklar hem yürüyerek hem de babalarının kucağında, yürüyüşe eşlik etti. Yürüyüş, Valilik binası önündeki Atatürk Anıtı’na GMİS ve TMMOB çelenklerinin sunulmasıyla sona erdi. 

'İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN SAĞLANABİLMESİ İÇİN İŞÇİ ALINSIN'

Bu yıl Amasra’da meydana gelen grizu faciasından dolayı madenciler gününü buruk kutladıklarını belirten GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, yaşanan adli süreci ve iş sağlığı anlamında yapılacakları yakından takip ettiklerini söyledi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda işçi açıklarının arttığını ifade eden Yeşil, "Öz kaynaklarımızı ülke ekonomisine katan madencilik sektörümüze sahip çıkılmasını istiyoruz. Enerji savaşlarının yaşandığı, tedarik sıkıntılarının olduğu, ham madde fiyatlarının yükselmeye devam ettiği, milyarlarca dolar dövizi taş kömürü ithalatı için harcadığımız, yerli ve milli üretim politikalarının konuşulduğu bir dönemde; TTK'ya yapılan yatırımlarının sonuçlarının alınması, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanabilmesi için işçi açıklarının bir an önce giderilmesi, TTK'nin norm kadro ile çalışır hale getirilmesi gerekiyor. Biz madenciler, iş sağlığı ve güvenliğinin tam anlamıyla sağlandığı çalışma şartlarında üretimi artırmak, ülkemize ve milletimize daha çok hizmet etmek istiyoruz" diye konuştu.

GMİS Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar da "Bugünümüzü çok neşeli daha güzel kutlamak isterdik ama canımız yandı. 42 tane kardeşimizi kaybetmenin acısını yüreğimizde hala taşıyoruz. Bu konuda ihmali olanlar, cezalarını çekene kadar yaşamaya devam edeceğiz. İstanbul'da, yoğun bakımda 4 kardeşimiz var; buradan acil şifalar diliyoruz. Rabbim onları inşallah tez zamanda aramıza kavuşturacak" dedi. 

'SORUMLULAR BULUNANA KADAR...'

Soruşturma ilişkin de konuşan Çınar, "Buradan şehit ailelerine de seslenmek istiyorum. Şehitlerimizin geride bırakmış oldukları evlatlarımızın devamlı yanlarında olacağız. Bu işin sorumlularını bulana kadar yanınızdayız. En ufak şüpheleri, kuşkuları olmasın. Bu zamana kadar biraz sessiz kalmamızın en büyük nedenlerinden biri; savcılarımızın işlerini daha şeffaf yapmaları içindi. Savcımız, hakimimiz, emniyetimiz bu işin sorumlularını bulacak. Burada madenci kardeşlerimiz var. Hepsi ifadelerini verecek. Ne biliyorsa; net tavırlarla bu işin ifadelerini verecekler. Bu işin peşinde olacağız, bundan kimsenin kuşkusu olmasın" diye konuştu.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin