Korkunç araştırma ortaya çıktı, meyve suyu tüketenler erken ölüyor! Aileler dikkat! Meyve suyunun zararları? Meyve suyunun faydası var mı?

Meyve yemeyi bıraktınız ve sadece meyve suyu mu içiyorsunuz? Tıp dünyasının yakından takip ettiği bilimsel bir dergide korkunç bir araştırma yayımlandı. Bu haberi okuduktan sonra meyve sularına bakış açınız tamamen değişecek. Çünkü meyve suyunu sıklıkta tüketenlerde erken ölüm riski yüzde 24 daha fazla olduğu ortaya çıktı. Peki meyve sularının gerçekten zararı var mı? Meyve suyu içmek sağlığa zararlı mı? İşte o dergideki bilimsel araştırmanın sonuçları...

Google Haberlere Abone ol
Korkunç araştırma ortaya çıktı, meyve suyu tüketenler erken ölüyor! Aileler dikkat! Meyve suyunun zararları? Meyve suyunun faydası var mı?

Hazır meyve sularıyla ilgili korkunç gerçeği bir araştırma ortaya çıkardı. Buna göre meyve yemek ile meyve suyu içmek arasında inanılmaz bir fark var.

Meyve sularındaki şeker inanılmaz zararlı ve bunu da bilimsel araştırmalar ortaya koyuyor. Meyvenin kendisi, meyve suyundan yüzde 35 daha az şeker içeriyor ve lif almamızı sağlıyor. Yani meyve suyu içmeniz, meyve yemenize göre daha fazla şeker almanıza yol açıyor. Bu oran da yaklaşık yüzde 35.

Bu yüksek rakam karşısında, ‘meyve suyu tüketiminin artırılması mı yoksa düşürülmesi mi gerekiyor?’ sorusunu sormak gerekiyor.

Türkiye’de kişi başı meyve suyu tüketimi 10-11 litre

Çok kısa bir süre önce Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu bir açıklama yapmış ve Türkiye’de yıllık meyve suyu tüketiminin 1 milyar litre olduğunu belirtmiş ve bunun yeteri miktarda olmadığından yakınmışlardı.

Korkunç araştırma ortaya çıktı, meyve suyu tüketenler erken ölüyor! Aileler dikkat! Meyve suyunun zararları? Meyve suyunun faydası var mı?

TGDF Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Duruk, Türkiye’de yıllık 20 milyon ton meyve üretimi bulunduğunu söyleyerek, bunun 1,3 milyon tonunun meyve suyu endüstrisi tarafından işlendiği söylemiş ve “Türkiye’de kişi başına düşen yıllık meyve suyu tüketimi 10-11 litre civarında. Ancak henüz bu yeterli değil. Söz konusu rakam ABD’de 40 litre, Almanya’da 30 litreden fazla, Hollanda’da yaklaşık 30 litre, Avusturya ve Fransa’da 25 litre civarında. Yani ABD ve Avrupa’nın önde gelen ülkelerine göre epey gerideyiz” demişti.

Hatta hatta Mahmut Duruk, bu tüketim miktarından şikayetçi olmuş ve tüketimin artırılması noktasında “Eğer gün içinde meyve tüketilemiyorsa her gün 1 bardak meyve suyuyla ihtiyaçlarımızın önemli bir kısmı karşılanır. Sanılanın aksine, meyve suyunda koruyucu katkı maddesi bulunmaz” sözleriyle meyve suyu tüketin çağrısı yapmıştı.

Korkunç araştırma

Peki meyvu suyundaki tehlike ile ilgili uyarı ne? Neden meyve suyunun fazlasıyla zararlı olduğu ve erken ölüm riski yarattığı söyleniyor?

Bu konuyla ilgili bir araştırma söz konusu.

O da Tıp dünyasının çok yakından takip ettiği JAMA isimli bilimsel dergide 2019 yılında yayımlanan bir araştırma…

JAMA’daki bu araştırmaya göre 6 yıl boyunca 45 yaşın üstünde 13 binin üzerinde yetişkinin izlendiği bir çalışmada, her gün aynı miktarda gazlı içecek ve meyve suyu tüketenler karşılaştırılmış. Bunun sonucunda meyve suları tüketenlerin yüzde 24 oranında erken ölüm riski olduğu tespit edilmiş…

Çalışmada aynı oranda her gün gazlı içecek tüketenlerde ise erken ölüm riskinin yüzde 11 olduğu ortaya çıkmış. Tabii bu durum gazlı içecekleri de masum yapmıyor ancak sağlıklı diye tükettiğimiz meyve sularının içindeki şekeri de görmezden gelmemek gerektiğini bize düşündürüyor.

Evet yanlış okumadınız… Yüzde 24 oranında erken ölüm riski ortaya çıkıyor, meyve suyu içenlerde… Bu çok ciddi bir rakam ve ezber bozan bir açıklama. Yani bu çalışma aslında bizim bildiğimiz doğruları aynı zamanda tersine çeviriyor…

Korkunç araştırma ortaya çıktı, meyve suyu tüketenler erken ölüyor! Aileler dikkat! Meyve suyunun zararları? Meyve suyunun faydası var mı? - Resim : 4

Meyve sularındaki şeker zararlı

Peki meyve sularındaki şeker neden meyveden daha zararlı? Meyve sularının içinde birçok vitamin, mineral bulmak ve kısa yoldan enerji almak mümkün. Ancak tabii ki tüm bunları meyvenin kendisini, posasıyla yediğimizde de alabiliyoruz. Üstelik meyvenin kendisi daha az meyve tükettiğimizde doymamız nedeniyle meyve suyundan yüzde 35 daha az şeker içeriyor ve lif almamızı sağlıyor.

Lifli besinler daha uzun süre tokluk sağladığı için daha sağlıklı. Meyve suyu ile aniden hızlı bir kan şekeri yükselmesi yaşıyoruz ancak bu şekilde insülin hormonu da çok hızlı yükseliyor ve daha hızlı acıkmaya neden oluyor. Bu sürekli olduğunda ise vücut bir süre sonra insülinin sesini duymamaya başlıyor.

Bu nedenle insülin daha çok salgılanıyor ve yavaş yavaş tip 2 diyabet oluşuyor. Ayrıca çok şekerli besinler, açlık tokluk sinyallerini de bozuyor ve iştahımızı kontrol etmede güçlük yaratıyor. Çok şekerli besinler tüketen kişilerin, genelde çok fazla yemek yemelerinin ve kilolu olmalarının sebebi budur. Yağlanma ve iltihaplanma kan damarlarında sıkıntılara yol açarak kalp krizi ve felç riskini arttırır.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin