Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu. 2023 yeni asgari ücret kıdem tazminatı hesaplama yöntemi. Kıdem tazminatı kaç TL'ye yükseldi?

Kıdem tazminatı tavanı asgari ücretin yüzde 34 zam ile 11 bin 402 TL'ye yükselmesinin ardından merak ediliyor. Kıdem tazminatı herhangi bir iş sözleşmesinin ardından şartların sağlanması durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında yapılan ödemeye denir. Asgari ücret zammıyla beraber kıdem tazminatı da yükseldi. Peki kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? İşte yeni asgari ücret kıdem tazminatı hesaplama yöntemi 2023.

Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu. 2023 yeni asgari ücret kıdem tazminatı hesaplama yöntemi. Kıdem tazminatı kaç TL'ye yükseldi?

Kıdem tazminatı çalışanın işyerinden sağlık sorunu veya askere gitme mecburiyeti gibi haklı sebepler sonucunda işten ayrılması ya da iş akitlerinin sonlandırılması sonucu ödenen paradır.

Kıdem tazminatı güncel tutarı asgari ücret ara zammının ardından belli oldu.

Peki kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? İşte yeni asgari ücret kıdem tazminatı hesaplama yöntemi 2023.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Kıdem tazminatı ve tazminata ilişkin hükümler 1475 Sayılı İş Kanunun 14. Maddesi ile 4857 Sayılı İş Kanunda açıkça düzenlenmiştir.

Sigortalı çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için temel şart, çalışanın işveren tarafından işten çıkarılmasıdır. Ancak askerlik, sağlık durumunun çalışmaya engel olması veya çalışan kadının evlenmesi sonucunda da kıdem tazminatı alınabilir.

Kıdem tazminatını gerektiren haklı bir fesih durumunda çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödeniyor. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil ediliyor. 

Kıdem tazminatı hesaplaması yaparken işçiye ödenen ücretin yanında düzenli olarak sağlanan paranın ya da yan hakkın (yol ve yemek parası, ikramiye ödemeleri gibi.) brüt tutarı hesaba dahil edilir. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.

Çalışana; her bir yıl için, 30 günlük (aylık brüt ücret) tazminat ödemesi yapılır. Toplam tazminat tutarı da, çalışanın son aldığı aylık brüt ücretin, o iş yerinde çalıştığı yıl süresi ile çarpılması ile ortaya çıkar. Ücrete dahil olan; yol yardımı, yemek, ikramiye, prim gibi tüm ödemeler de tazminat hesabına eklenir.

2023 KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLDU?

Asgari ücret 2023'ün ikinci yarısında 11 bin 414 TL olarak hesaplara yatacak. Bu kapsamda hesaplamalar yapıldığında kıdem tazminatının tavanı 13 bin 414 TL'ye yükselecek.

Örnek vermek gerekirse 10 sene boyunca bir iş yerinde sigortalı çalışan haklı nedenlerden dolayı işten ayrılmak zorunda kaldığında kıdem tazminatı olarak 134 bin 140 TL ödeme alır. 

 

 

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin