KANAL 6 HABER GERÇEĞİ...

Mustafa Hoş, Kanal 6´nın haber koordinatörüydü. Star yönetiminin gerçekleştirdiği büyük tensikatla birlikte kimi zaman gece gündüz sürdürdüğü haber maratonunun ´dışında´ kaldı. Bugüne kadar susan Hoş, Kanal 6 sürecini ´içeriden´ bilen isim olarak yazdı...

Google Haberlere Abone ol
KANAL 6 HABER GERÇEĞİ...

Benim dışımda herkes konuştu. Hatta medya tarihine not düşenler bile oldu. Sustum bugüne kadar. Bizim meşrebimizde yaptıklarıyla övünmek pek yoktur. Ama öyle bir dönem ki... Kendi başarısızlıklarını, başkalarının başarılarını iktidarlarını koruyanların dönemi. Medya çangılında çete kuranların ısrarla yok saymaya çalıstığı Kanal 6 Haber bütün statükoları yıkarak başarıya koştu. Durum bu olunca Kanal 6 Haber Merkezi'nin Ağustos ayı sonundan Star yönetiminin "28 Subat post modern tenkisatına" kadarki dönemini iyi analiz etmek ve aktarmak gerekiyor.




Balık hafızasıyla yaşayan medyada bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Bir haber merkezinin siddet, apışarası ahkamcılığı, sulu-zırtlak magazin, çocuk sömürüsü yapmadan ve güç odaklarına tapınmadan elde ettiği başarıyı savunmak ve en doğru sekilde aktarmanın o haber merkezinin başında olan birisi olarak görev olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum.



Ağustos ayında AGB ölçümlerine göre kanal 6 Haber'in reytingi totalde 0.3 AB'de ise 0.2'ydi. İzlenme payı ise totalde 0.3 AB'de ise 0.2... Bu rakamlar Aralık ayı itibariyle totalde 1.60 rayting 4.30 share'e ab grubunda ise 2.20 reyting 7.50 share'e çikti. 27 Şubat'ta ise kanal 6 Haber'in reytingi totalde 1.30 , 3.50 share AB grubunda ise 1.10 reyting 4.20 share idi.



Rakam olarak bir sey ifade eder mi bilmem. Ama bu sürecin tamamında inanılmaz bir özveri ve emek var. Öyle bir kanal ki haber dışında reytingde başka hiçbir programı yok denecek kadar az. Ve gün boyu sadece BBG evi var. Kanal 6'nin genel durumu buydu.



Her şeye rağmen Kanal 6 Haber reytingde Star Haber'i bile geride bıraktığı günler oldu. Hem de bunu Star binası içindeki sabotelere, ayak oyunlarına ve başarısız olunması için ellerinden gelen herseyi yapanlara rağmen elde etti.



Basarıyı sadece reyting ölçümlerine dayandırmak da doğru degil. Ama nitelikli, düzgün, meslek etik ve ilkelerine uygun bir iş yapıyorsanız karşılığında reyting de oluyorsa bunun iyi incelenmesi lazım. Peki bunun sırrı neydi. Önce inanmak, sonra her şeyi bütün çalışanlarla paylaşılan bir sinerji oluşturmak.



Bunu daha önce de yapmıştık. Eski Kanal 6 döneminde Ömer Özgüner- ki kendisinin hem Star Haber'in hem de Kanal 6'nın o döneminde elde ettiği başarıda büyük katkısı ve özverisi vardır- Mesut Yar ve Ümit Aslanbay'la da ayni süreci yaşamıştık. Ama son Kanal 6 süreci başarının ve üretimin üst düzeye çıktığı bir dönem oldu. Sonu nasıl olursa olsun Kanal 6 Haber'in mucize sınırlarını zorlayan başarısı televizyon haberciliği açısından dönüm noktasıdır. Haber sunumundaki yaratılan format bugün içerik olarak olmasa da görüntü olarak bir çok büyük ya da küçük televizyonlar tarafından kullanılıyor. Bu ayrı bir etik tartışma konusu ama ben daha çok Kanal 6 Haber'in içeriği, haber işleyişi ve sunumunu analiz etmek istiyorum.



Kanal 6 Haber şiddeti bir reyting aracı olarak hiçbir zaman kullanmadı. Kafasına silah dayayan insanlar, kendisini ateşe verenler ya da kan revan içindeki görüntüler kullanılmadı. Halkın sorunlarına Ankara'dan bağımsız olarak yaklaştı. Ankara'nın tozdumanı arasında görülmeyen gerçekleri ekrana taşıdı. Magazin adı altında yapılan apışarası ahkamcılığı ve cinsel istismardan hep uzak durdu. Önce ağır haberler sonlara doğru ise soft ya da magazin haberciliği kuralını tamamen değiştirdi. Türkiye'deki haber kanalları gerçeğini yok sayarak ana haber hazırlayanların düştüğü tekrar haberciliğine düşmeden kendi gündemini yaratacak haberleri manşetine taşıdı. Kimi zaman bu bir futbol maçı kimi zaman açlıktan ölen çocuk, kimi zaman da politik bir gelişme oldu. Ama en önemli farkı satır aralarında kaybolan ya da görülmeyen haberleri ekrana taşımasıydı. Sunumda ise spiker her haberin içinde yer aldı.



Dışarıdan bir Androit gibi olayı aktaran değil tamamen haberin içinde olan ve izleyiciyle haberi paylaşan bir sunum tercih edildi. İroni sunumda kullanılan en önemli silah oldu. Medyayı içten içe kemiren, nitelikli, bilgili ve birikimli insanların dışlanmasına yol açan ekipçilik batağına saplanmadan yapıldı bütün bunlar.



Bugün Kanal 6 haber'in başarısında emeği olan çalışma arkadaşlarımla bu yüzden bir gönül bağım var. Onların özverisini unutamam. Benim kılı kırk yaran zaman zaman da imkansızı isteme histerime rağmen bütün varlarını yoklarını ortaya koydular. Kimsenin kimseyi ezmediği, birbirinin altını oymadığı, dedikodu yerine üretimin tercih edildiği, paylaşımın ortak amaç edinildiği, herkesin birbirine yardım ettigi bir haber merkeziydi Kanal 6...



Sadece bu yüzden bile medya haberciliginde örnektir. Bunun için çalışma arkadaşlarım, Burçin, Güray, Ömer, Alaattin, Evren, Sibel, Selma, Doganay, Dilsat, Fergün, Burcu, Enis, Süleyman, Mete , Sahin'e, haberde vizörle yüreğini bütünleştiren kameraman arkadaşlarıma ve özellikle de İzmir Bürosu'na ütopya gibi bir süreç yaşattıkları için teşekkür ediyorum.



Bir teşekkür de kanal 6 Haber üretim süreci içinde yaptiğim her seyi destekleyen ve benim dediğim olacak demeyip üretilen her şeyi o zaman da şimdi de sahiplenen Ardan Zentürk'e... (DÖRDÜNCE KUVVET MEDYA)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin