Kadın cinayetlerinde karanlık tablo değişmedi: Mart ayında 23 kadın öldürüldü, 19 kadının ölümü halen şüpheli

Kadın cinayetleri Türkiye'de durmak bilmiyor. Her gün şiddet gören, psikolojik baskıya maruz kalan, öldürülen kadın sayısı artmaya devam ediyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, mart ayında 23 kadın öldürüldü, 19 kadının ölümü halen şüpheli...

Google Haberlere Abone ol
Kadın cinayetlerinde karanlık tablo değişmedi: Mart ayında 23 kadın öldürüldü, 19 kadının ölümü halen şüpheli

Kadın cinayetlerinde henüz somut bir azalma yaşanmadı. Türkiye'de kadınlar öldürülmeye, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmaya devam ediyor. 

Bu ay 23 kadın cinayeti işlenmiş, 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 23 kadından 8’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 2’si ekonomik bahane ile, 1’i bakım altında olduğu bahanesi ile öldürüldü. 12’sinin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 

HER ZAMAN EN YAKINLARI 

Mart ayında öldürülen 23 kadının 9’u evli olduğu erkek, 4’ü birlikte olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si babası, 2’si oğlu, 2’si tanıdığı biri, 1’i akrabası, 1’i eskiden evli olduğu erkek tarafından öldürülmüştür. Bu ay kadınların %39’u evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

EN ÇOK EVLERİNDE HEDEF ALINDILAR

Kadınların 16’sı evinde, 4’ü sokakta, 1’i  otelde, 1’i iş yerinde, 1’i ormanlık alanda öldürülmüştür.  Bu ay öldürülen kadınların %70’i evlerinde öldürüldü. 

Bu ay öldürülen kadınların 12’si kesici aletlerle, 10’u ateşli silahlarla ve 1’i boğularak öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların %52’si kesici aletler ile öldürüldü.

Kadınlar halen canları için savaşıyor. Ancak şu an ülke gündeminde kadınları koruyan bir yasa tartışılıyor.

6284. 

Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen; kadınları maddi olarak güçlendirmekten kimlik bilgilerinin değiştirilmesine hak tanıyan bu kanunun üzerinde kimsenin söz sahibi olmaması için kadınlar direnişini sürdürüyor. 

ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN HİKAYESİ

Adana’da yaşayan 24 yaşındaki Zülfiye Dopoğlu babası Mehmet Dopoğlu tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Kızını evden kaçması bahanesiyle öldüren fail, Zülfiye’nin nişanlısını da öldürdü.

İzmir’de 30 yaşındaki Aslı Angi 45 gün önce boşandığı Mehmet Angi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Aslı, çocuklarını görmek için failin evine 2 polis eşliğinde gitmişti.

Ordu’da 32 yaşındaki 4 çocuk annesi Yeliz Gültaş boşanmak istediği bahanesiyle, evli olduğu Muhammer Gültaş tarafından 10 yerinden bıçaklanarak öldürüldü.

Batman’da yaşayan 33 yaşındaki Tuğba Atılgan minibüs beklediği sırada evli olduğu Murat Atılgan tarafından ateşli silah ile vurularak öldürüldü. Failin daha sonra evini ateşe verdiği öğrenildi.

İstanbul’da 27 yaşındaki Miray Atmaca evine girerken eskiden birlikte olduğu Mevlüt İçin tarafından ateşli silahla başından vurularak öldürüldü. Fail daha sonra aynı silahla intihar etti. Kadının fail hakkında 3 ay uzaklaştırma kararı almış olduğu öğrenildi.

Malatya’da 21 yaşındaki Buse Çelik birlikte olduğu Ö. Y. tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Fail daha sonra bir sürücüyü bıçaklayarak aracını gasp etti.

İstanbul’da yaşayan 29 yaşındaki Tülay Erşahin Yaşar evli olduğu Murat Yaşar tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Fail daha sonra 5. kattaki evlerinden atlayarak intihar etti. Tülay’ın fail hakkında şikayetçi olduğu ve öldürüldüğü gün dosyaya takipsizlik kararı verildiği öğrenildi.

Manisa’da 39 yaşındaki Sabriye Sarıkaya kızının evli olduğu erkek Mehmet E. Tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Olay anında ayrıca Sabriye Sarıkaya’nın evli olduğu erkek Mehmet Sarıkaya da öldürüldü. Fail gözaltına alındı.


Ankara’da 24 yaşındaki Gaye Güven eskiden birlikte olduğu erkek Yiğit Bozkurt tarafından silahla vurularak öldürüldü. Olayın ardından fail taksiyle kaçmaya çalıştı. Daha sonra intihar etti.


İstanbul’da D.R. birlikte olduğu erkek S.R. tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Hastaneye kaldırılan D.R. hayatını kaybetti. S.R. gözaltına alındı. 


Denizli’de 48 yaşındaki iki çocuk annesi Arzu Tutal evli olduğu erkek Hıdır Tutal tarafından silahla vurularak öldürüldü. Fail aynı silahla intihar etmeye çalıştı. 


İzmir’de 62 yaşındaki Aysel Genç, kızı Seher Genç’in eskiden evli olduğu erkek Davut Yiğitoğlu tarafından silahla vurularak öldürüldü. Seher Genç ise ağır yaralandı. Fail gözaltına alındı. 


Afyonkarahisar’da 31 yaşındaki Ebru Tekin birlikte olduğu erkek K.Ç. tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Fail gözaltına alındı. 

Yozgat’ta üç çocuk annesi Rabia Temel boşanma aşamasında olduğu ve hakkında uzaklaştırma kararı olan erken Mehmet T. tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Ayrıca Rabia T.’nin annesi Güler G.’yi de yaraladı. Fail yakalandı.

Artvin’de 35 yaşındaki Canan Bozkurt evli olduğu erkek Özer Bozkurt tarafından silahla vurularak öldürüldü. Fail olayın ardından intihar etti.

Kocaeli’nde 13 yaşındaki Yağmur Rüzgar ve 10 yaşındaki erkek kardeşi Emre Rüzgar babaları Murat Rüzgar tarafından boğularak öldürüldü. Fail tutuklandı.

İstanbul’da 40 yaşındaki Umıda Tulyaganova birlikte olduğu erkek Rıza Beler tarafından taşla öldürüldü. Fail daha sonra kadının vücudu parçalara ayırıp buzdolabına koydu. Fail gözaltına alındı.

Eskişehir’de 55 yaşındaki Elena Samsanova evli olduğu erkek Atila Sarıhan tarafından bıçaklanarak öldürüldü.  Fail gözaltına alındı.

Mersin’de 48 yaşındaki Yasemin Özer evli olduğu İrfan Özer tarafından annesinin bakımlarını yapmadığı bahanesiyle ateşli silahla öldürüldü. Ardından 90 yaşındaki Muzafer Özer oğlu İrfan Özer tarafından hastalığı sebebiyle acı çekmesini istemediği bahanesiyle öldürüldü.


Antalya’da 45 yaşındaki iç mimar Zehra Çatal eski iş ortağı olduğu iddia edilen Yılmaz Fahrioğlu tarafından iş yerinde ateşli silah ile öldürüldü.


Adana’da 40 yaşındaki Sultan Sarıboğa evli olduğu Kasım Karaboğa tarafından aldatıldığını düşündüğü bahanesiyle evinde kesici alet ile öldürüldü.


Manisa’da 55 yaşındaki Cemile Karataş oğlu Emrah Karataş tarafından evinde kesici alet ile öldürüldü.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin