İYİ Parti yetkililerinden açıklama üstüne açıklama...

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in açıklamaları sonrası Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı'dan da açıklama geldi. Paçacı, "Masa eğer Kemal Bey'in adaylığı konusunda dağılma veya dağılmama noktasında ise bu anlayış yanlıştır. Biz masadan kalkmadık, belki kaldırıldık diyebiliriz." dedi. İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta'dan da açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol
İYİ Parti yetkililerinden açıklama üstüne açıklama...

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, parti genel merkezi ek binasında partili belediye başkanlarıyla düzenlenen toplantı sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir süre önce Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden Paçacı, görevine döndüğünü belirtti.

Yaşanan gelişmeler konusunda henüz bir değerlendirme yapmadıklarını belirten Paçacı, "Sayın Kılıçdaroğlu adaylığını açıkladı. Altılı masada Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusunda farklı düşünenler olabilir. Bu farklı düşüncenin altılı masanın dağılması şeklinde yorumlanmaması gerekirdi. Ama maalesef öyle yorumlanıyor. Altılı masa sistem değişikliği amacıyla kurulmuş bir masadır. Yani herhangi bir partinin genel başkanını seçmek için kurulmuş bir masa değildir. Biz öyle gördük, öyle algıladık. Dolayısıyla bizim itirazımız şahısların kendisine değil seçimin kazanılmasına yöneliktir." ifadelerini kullandı.

'İYİ Parti'nin görüşü belliydi'

Seçimin çok kritik ve hayati olduğunu dile getiren Paçacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kaybedilen bir seçimin telafisi yok. İYİ Parti olarak hassasiyetimiz bu noktada. Bunun için en fazla oyu olan, kazanma ihtimali yüksek olan aday dedik. Sayın Genel Başkan'ın ifadeleri aslında kurumsal bir yapının yansımasıdır ve kişisel değildir. İYİ Parti'nin temel görüşüdür. Bilinen bir husustu. Yani bir sürpriz yok burada. İYİ Parti iki yıldan bu yana kazanacak aday diyor. Kazanacak adaydaki anlam, kazanma ihtimali en fazla olan ismin aday gösterilmesidir. Onun için de 'Bu seçimi mutlaka kazanmamız gerekli' anlayışından kaynaklanıyor. Yoksa kişilerle hiçbir ilgisi yoktur bu meselenin."

Altılı masanın dağılıp dağılmadığı sorusuna Paçacı, "Masa eğer Kemal Bey'in adaylığı konusunda dağılma veya dağılmama noktasında ise bu anlayış yanlıştır. Biz masadan kalkmadık, belki kaldırıldık diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in bir feragat örneği göstererek cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını dile getirdiğini anımsatan Paçacı, şunları kaydetti:

"İYİ Parti'nin görüşü belliydi. İYİ Parti sürpriz yapmadı. İYİ Parti uzun süredir kazanma ihtimali yüksek olan aday üzerinde ısrarcı oldu. Genel Başkan çok büyük bir feragat örneği göstererek 'Türkiye'nin önünü açacağım ve ben aday olmayacağım' dedi. Bütün bunlar bu seçimin kazanılmasına yönelik hassasiyetimizden kaynaklanmaktadır. Yoksa herkes cumhurbaşkanı olmak ister. Genel Başkan'ımızı da kazanma ihtimali yüksek bir aday olarak görüyorum. Buna rağmen feragat etti."

ERHAN USTA: KARAR ALMADIK HALA KAPI AÇIK 

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının dayatıldığını savunarak Altılı Masa'ya suçlamalar yöneltmesi ve masadan kalkmasının ardından; 6 Mart'taki toplantıya katılıp katılmayacaklarına dair soruya, "Karar almadık, hâlâ kapı açık" yanıtını verdi.

Usta, Habertürk TV'de yaptığı açıklamada, "Adayın mutabakatla seçileceği hususunda irade ortaya konulursa kapı açık. Ancak yine dayatma olursa konuşmanın anlamı yok. Başka bir isim üzerinde mutabakat anlayışı da mümkün" diye konuştu.

Usta, Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı adaylığı konusunun konuşulduğu son toplantısını ve Akşener'in akabindeki açıklamalarını değerlendirdi. 

Altılı Masa'da yaşanan krizi değerlendiren Usta, "Gelinen son nokta üzücü. Keşke Altılı Masa bu noktaya gelmeseydi" dedi.

Tatlıoğlu: Bu bir seçimi kaybetmeyi önleme hamlesidir

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu parti genel merkezi ek binasında, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener başkanlığında, partili milletvekilleri, Divan Başkanlığı üyeleri ve başdanışmanların katılımıyla gerçekleşecek toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Altılı masanın başlangıç ve kuruluş ilkelerine uyması gerektiğini belirten Tatlıoğlu, "Buraya bir müzakere, bütün genel başkanların çok iyi gayretleri, çalışmaları, bu 6 partideki arkadaşların çalışmaları, gayretleriyle, ama başlangıçtaki ilkelerle, birçok sıkıntıları aşarak, birçok risk ve problemleri çözerek gelinmiştir. Nasıl gelinmiştir? İlkelere bağlı kalarak gelinmiştir. O nedenle de ilkeler üzerinden gitmelidir. Bizim itirazımız bunadır." ifadelerini kullandı.

Masada yaşanan fikir ayrılığına da değinen Tatlıoğlu, "Masadaki temel itiraz noktamız, sürecin başlangıç ilkeleriyle gitmemesidir. Sayın Genel Başkanımızın masadaki teklifi iki belediye başkanının, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun ve isterlerse istedikleri bir ismin, her partinin kendi güveneceği bir araştırma kurumuna araştırılarak kim çıkarsa, onun tek adayımız olarak ilan edilmesidir. Bu kadar basit ve nettir. Bunda itiraz edilecek ne vardır? Bunu merak etmekteyiz." diye konuştu.

Sürecin başından beri çizgilerinin belli olduğunu ve kazanacak bir aday belirlenmesi noktasında mutabakat sağlanması için çaba sarf ettiklerini belirten Tatlıoğlu, "Sayın Genel Başkanımız ve İYİ Parti başından itibaren ilan ettiğimiz çizgide. Biz zaten Türk siyasetinde ortaya çıkışımızdan beri, başından itibaren ilan ettiğimiz ve millete verdiğimiz sözün arkasındayız. Buradan çok iyi sonuçlar çıkar. Hiç milletimiz endişe etmesin." dedi.

Tatlıoğlu, "Akşener cumhurbaşkanı adayı olur mu?" sorusuna, "Bu konular bugünün konusu değil." yanıtını verdi.

Bugüne kadarki tüm sürecin altı genel başkanın ve altı partinin oluruyla yürüdüğünü ve sürecin tekrar aynı şekilde devam etmesi gerektiğini vurgulayan Tatlıoğlu, "Sayın Genel Başkanımızın teklifi, partimizin teklifi bellidir. Cevabı da bellidir ve bizim beklentimiz bu ilkelere uyulmasıdır. İlke meselesidir, şahıs meselesi değil. Bizim için parti ve şahıs meselesi milletin meselesinin üstünde olamaz. Bugünden itibaren hızla deprem bölgesiyle ilgili çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bugünkü toplantı konularımızın önemli bir kısmı da budur." ifadelerini kullandı.

Akşener'in, 2 Mart'ta yayımlanan ortak mutabakat metnine imza attıktan sonra açıklama yapmasının, kamuoyunda çelişki olarak yorumlandığının ifade edilmesi üzerine Tatlıoğlu, "Ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir görüş farkımız yok. Yine arayışımız odur. Ortak cumhurbaşkanı adaylığına imza atmıştır ve doğrudur. Ama cumhurbaşkanı adaylığı konusunda, bu bir seçimi kaybetmeyi önleme hamlesidir." açıklamasında bulundu.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin