İşçi Partisi’nden şaşırtan seçim vaadi: Sigara tamamen yasaklanacak! Tepkiler geldi

“Radikal bir şekilde düşünmek zorundayız” açıklaması yapan İngiltere İşçi Partisi üyesi ve Sağlık Bakanı Wes Streeting, iktidara geldiklerinde sigara satışını tamamen yasaklayacaklarını duyurdu. Partinin seçim vaadi tepkilere neden oldu.

Google Haberlere Abone ol
İşçi Partisi’nden şaşırtan seçim vaadi: Sigara tamamen yasaklanacak! Tepkiler geldi

İngiltere'de İşçi Partisi, iktidara gelmeleri halinde ülkede sigarayı yasaklayacaklarını açıkladı.

Birleşik Krallık Sağlık ve Sosyal Bakımdan Sorumlu Devlet Bakanı Wes Streeting, sigara satışlarını azaltma planının sadece İngilizlerin sağlığını iyileştirmekle kalmayacağını, aynı zamanda İngiltere Sağlık Sistemi (NHS) üzerindeki baskıyı da hafifleteceğini söyledi.

BBC'ye açıklamalarda bulunan Streeting, partinin Yeni Zelanda tarzı kademeli bir tütün yasağı da dahil olmak üzere bir dizi seçeneği değerlendireceğini söyledi.

Streeting, "Hükümete tavsiye edilen şeylerden biri de sigara satışının zaman içinde tamamen kaldırılmasıydı. Bu ve bir dizi başka önlem üzerinde istişarelerde bulunacağız. Yeni Zelanda hükümeti bunu yapıyor. Nasıl işlediğini görmek istiyoruz. Ama ben gerçekten merak ediyorum. Eğer NHS'yi yeniden rayına oturtacaksak halk sağlığına da odaklanmamız gerekiyor. Seçmenlerin bu konuda ne düşündüğünü, ülkenin ne durumda olduğunu ve değişim için nasıl bir iştah olduğunu merak ediyorum. Radikal bir şekilde düşünmek zorundayız" açıklamasında bulundu. 

TEPKİYE NEDEN OLDU: SAĞLIKTA FAŞİZM!

Muhafazakâr Parti milletvekili Scott Benton ise Streeting'in açıklamalarına tepki göstererek, "Özgürlük ve hürriyetin bedeli nedir? İnsanlara ne yapmaları ve hayatlarını nasıl yaşamaları gerektiğini dikte etmeye çalışan bu tür bir dadı devleti, sağlık faşizmi saldırgan bir saçmalıktır" dedi. 

Benton, "Bu, işçi sınıfının hayatlarını nasıl yaşadığına dair en ufak bir fikri olmayan metropol iyilikseverlerinin sıradan insanlara ve kültürlerine yönelik bir saldırısıdır. Gelecekteki bir İşçi Partisi hükümeti neyi yasaklayacak? Yağlı yiyecekleri mi? Alkolü mü? Kumar mı? İnsanın aklı almıyor" ifadelerini kullandı.

YENİ ZELANDA İLK ÜLKE OLDU

Yeni Zelanda geçtiğimiz ay, sonunda tüm ülkeyi dumansız hale getirecek bir plan çerçevesinde gençlerin sigara satın almasını yasaklayan dünyadaki ilk ülke oldu.

Yeni Zelanda hükümeti, 1 Ocak 2009 ve sonrasında doğan herkese tütün satılmasını önlemek için sigara içme yaşını kademeli olarak yükseltecek.

İngiliz yönetimi, 2030 yılına kadar yetişkinlerde sigara içme oranını %5 ya da altına indirmeyi hedefliyor. Ancak, ciddi adımlar atılmadığı takdirde bu hedefe ulaşılamayacağı tahmin ediliyor.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin