Devrim gibi tütün yasası. 2009 yılından sonra doğanlara ömür boyu sigara satılmayacak: Hedef 2025 yılına kadar sigara kullanımının tarihe karışması

Yeni Zelanda'da genç ve gelecek nesillere sigara satışını yasaklayan dünyadaki ilk tütün yasasını çıkardı. Yasaya göre 1 Ocak 2009 tarihinden sonra doğan hiç kimseye ömür boyunca sigara satışı yapılmayacak. Kabul edilen yasa 2023'te yürürlüğe girecek. Sağlık yetkilileri bu yasa ile birlikte Yeni Zelanda'yı 2025'e kadar sigara kullanımının tarihe karıştığı bir ülke haline getirmeyi hedefliyor. Belçika'da da sigara yasağı açık alanlarda yasaklandı.

Google Haberlere Abone ol
Devrim gibi tütün yasası. 2009 yılından sonra doğanlara ömür boyu sigara satılmayacak: Hedef 2025 yılına kadar sigara kullanımının tarihe karışması

Yeni Zelanda'da salı günü ülkeyi dünya tarihine geçirecek bir yasa çıkarıldı. Çıkarılan yasaya göre 1 Ocak 2009 tarihinden sonra doğan herkese tütün ürünlerinin satışı ömür boyu yasaklandı.

Kabul edilen yasa 2023'te yürürlüğe girecek. Sağlık yetkilileri bu yasa ile birlikte Yeni Zelanda'yı 2025'e kadar sigara kullanımının tarihe karıştığı bir ülke haline getirmeyi hedefliyor.

Dünyadaki ilk tütün yasası ülkenin genç ve gelecek nesillerine tütün satışını kalıcı olarak yasaklıyor. Sağlık Bakanı Ayesha Verall, "Bu yasa tasarısı nesiller arası değişim yaratacak ve gençlerimiz için daha iyi bir sağlık mirası bırakacak" ifadelerini kullandı.

SİGARA SATAN YER 600'E DÜŞECEK

Yürürlüğe giren yasa ile tütün satma hakkı olan perakendeci sayısı yaklaşık 6 binden 600'e düşerken tütündeki izin verilen nikotin miktarı da azaltılıyor. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Ayesha Verrall Parlamento'da milletvekillerine yaptığı açıklamada, "Kullananların yarısını öldüren bir ürünün satılmasına izin vermek için iyi bir neden yok" dedi.

Verrall, tasarının nesiller arası bir değişim yaratacağını ve sağlık sisteminin kanser, kalp krizi ve felç gibi sigaranın neden olduğu hastalıkları tedavi etmek zorunda kalmayarak milyarlarca dolar tasarruf edeceğini söyledi.

Euronews'te yer alan habere göre Yeni Zelanda'da şu anda sadece 18 yaş üstündeki bireyler sigara satın alabiliyor. Paketler üzerinde marka bulundurulmasına izin verilmezken, sağlık uyarılarının yapılması zorunlu tutuluyor.

Ülkede ayrıca son dönemde sigara ürünlerine ağır vergi zamları da uygulanmış durumda.

BELÇİKA'DA DA SİGARA YASAĞI GENİŞLETİLİYOR

Belçika'da federal hükümet ile bölgesel yönetimler, tütün ürünlerine yönelik yasağın açık havadaki bazı alanları da kapsayacak şekilde genişletilmesinde anlaştı.

Buna göre, 2025 başından itibaren eğlence parkları, hayvanat bahçeleri ve çocuk oyun alanları gibi açık alanlarda sigara ve benzeri ürünleri içmek yasaklanacak. Ayrıca hastane ve okul gibi binaların girişlerinde sigara içmek yasak olacak.

SİGARA İÇENLERE ÖZEL OLUŞTURULAN BÖLÜMLER KALDIRILACAK

Restoran ve kafe gibi kapalı alanlarda sigara içenler için ayrılan özel kapalı bölümler kaldırılacak.

Tütün ürünlerinin satışına da kısıtlama getirilecek. Otomatik makinelerden sigara satışı tamamen sonlandırılacak. Ayrıca kafe, restoran, bar gibi işletmeler ile festival gibi organizasyonlarda sigara satışı yapılamayacak.

Bunun yanı sıra 2028'den itibaren gıda satılan 400 metrekareden büyük mağazalarda tütün ürünlerinin satışı sonlandırılacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin