İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Straw'dan 'Gezi' yorumu

İngiltere Dışişleri eski Bakanı Jack Straw, Türkiye'deki eylemleri değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Straw'dan 'Gezi' yorumu

Bir konferansa katılmak için İstanbul’a gelen İngiltere Dışişleri eski Bakanı Jack Straw, A Haber'e Gezi Parkı eylemlerini değerlendirdi.  "Eylemler ancak barışçı olduğunda meşrudur" diyen Straw, bu krizin aynı zamanda sağlıklı demokrasi için bir fırsat olduğunu belirtti. Straw'ın açıklamaları şu şekilde oldu:

 

"EYLEM BARIŞÇI İSE MEŞRUDUR



Eylemler her demokratik ülkede olur. Barışçıl gösterilerin demokrasilerde çok önemli birer rolü vardır. 60'larda öğrenci lideriydim, Eğitim Bakanı Margaret Thatcher karşıtı eylemler organize ediyordum. Eylemler hakkında bilgim var, onlar güvenlik sübaplarıdır. Eylemler ancak barışçıl olduğunda meşrudur. Hükümet ve polisin de sorumluluğu var, polis faaliyetlere hakkında dikkatli olmaları gerekiyor. Şiddet kullanmış olan eylemcileri kınıyorum ancak hükümetin de polisin başta çok sert müdahale ettiğini kabul ettiğinden de mutluluk duyuyorum. Durumun yatışmış olmasından da hoşnutum. Eylemcilerin taksim meydanı ve gezi parkının geleceği konusundaki rahatsızlıkları, Türk halkının ve hükümetin çözeceği bir konudur, bu konuda görüş belirtemem. Ancak diyebileceğim şey, konuştuğum milletvekillerinden bana söyledikleri, bu deneyimden Türk demokrasisinin daha da güçlenmiş olacağına inanıyorlar ve böyle olmasını umuyorlar. Demokrasi şu an 10-20-30 yıl öncesinde olduğundan zaten daha güçlü.

 

BU KRİZ AYNI ZAMANDA BİR FIRSATTIR

 

Demokrasi her ülkede bir serüvendir ve asla bitmez. İnsanlar Türkiye’nin 20-30 yıl önce nerede olduğuna bakarlarsa, değiştiğini görürler. Türkiye'nin ekonomik ve sosyal ilerlemelerini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu yaşananın (taksimi kastediyor) bir kriz olduğunu düşünüyorum, ancak Çinlilerin söyledikleri gibi, bir kriz aynı zamanda bir fırsattır. Umarım bu fırsat değerlendirilir.

 

ÇÖZÜM SUNMAK AB'NİN İŞİ DEĞİLDİR

bir iç meselesi olan bu konuya çözüm sunmak AB'nin işi değildir. Bu tür çatışma ve tartışmalar dünyanın her demokrasisinde oluyor. Ülkenin iç meselesidir ve iç dinamiklerce çözülmelidir. Ancak şunu biliyorum; ab üyelik ihtimali, Türkiye’de reform sürecini kamçıladı. Ancak Fransa ve Almanya ile büyük bir hayal kırıklığım var. Bu reformları daha ileri götürebilecekken, Türkiye’deki insan hakları meselesi yüzünden set çekip blokaj uyguladı. Bunun zarar verici olduğunu düşünüyorum."


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin