İngiltere devlet belgelerini 'yanlışlıkla' Rusya'nın müttefikine gönderdi

İngiltere'de Savunma Bakanlığı yetkililerinin, bir yazım hatası nedeniyle, Kremlin ile yakın bağlantıları olan bir Afrika ülkesi olan Mali'ye yanlışlıkla gizli bilgiler içeren e-postalar gönderdiği öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol
İngiltere devlet belgelerini 'yanlışlıkla' Rusya'nın müttefikine gönderdi

Savunma Bakanlığı, 20'den az sayıda e-postanın "yanlış bir alan adına" gönderildiğini ve "gizli ya da daha üst düzeyde sınıflandırılmadığını" söyledi. ".mil" alan adını kullanan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile irtibata geçmeye çalışan İngiltereli yetkililer, yanlışlıkla "i" harfini atlayarak bunun yerine ".ml" alan adını kullanan Mali'ye mesaj gönderdi.

The Times gazetesinin haberine göre, Mali'ye gönderilen e-postaların çoğu Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının tatilde olduğu tarihler gibi sıradan bilgiler içerirken, bazıları da Britanyalıların hipersonik füzelerle ilgili araştırmalarının ayrıntılı açıklamalarını içeriyordu. Savunma Bakanlığı’nın konuyla ilgili soruşturma başlattığı duyuruldu.

Bakanlık attığı bir tweet ile "operasyonel güvenliğin ihlal edilmediğinden ya da teknik verilerin ifşa edilmediğinden emin olduğunu" belirtti ve e-postaları "rutin" olarak nitelendirdi.

Financial Times, ABD'nin de Mali'ye milyonlarca e-posta gönderdiğini ortaya çıkarmıştı
Geçtiğimiz hafta Financial Times tarafından yapılan bir araştırma, ABD ordusuna ait milyonlarca e-postanın yazım hataları nedeniyle Mali'ye yanlış yönlendirildiğini ortaya çıkarmıştı. Veri ihlali, Mali tarafından ".ml" alan adını yönetmesi için sözleşme yapılan Hollandalı bir internet girişimcisi olan Johannes Zuurbier tarafından tespit edildi.
Bu e-postalardan bazılarının şifreler, tıbbi kayıtlar ve üst düzey subayların güzergâhları gibi hassas bilgiler içerdiğine inanılıyor.

Öte yandan, dün Rusya'da düzenlenen Rusya-Afrika zirvesinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından bedava tahıl sözü verilen altı Afrika ülkesinden biri de Mali oldu. Ülkenin askeri yöneticisi Albay Assimi Goita’nın, iktidarı korumak ve cihatçı isyancıların direnişini kırmak için Wagner grubunun paralı askerlerine başvurduğu aktarıldı.

Bu hafta başında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mali Savunma Bakanı, Hava Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı'nın Wagner'in Batı Afrika ülkesinde yayılmasını koordine ettikleri için yaptırıma tabi tutulacağını söylemişti.

Kaynak: A.A
Etiketler ingiltere mali rusya
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin