İlber Ortaylı'dan Ayasofya'nın kapısının tahrip edilmesine tepki: Bu bir namus meselesi

Prof. Dr. İlber Ortaylı, geçtiğimiz günlerde Ayasofya Cami'sinin kapısının tahrip edilmesiyle ilgili konuştu. Ortaylı, "Bu, Müfettiş soruşturmasını aşan bir olay. İmparator Kapısı denildiği için rahatsız oldu galiba birileri" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
İlber Ortaylı'dan Ayasofya'nın kapısının tahrip edilmesine tepki: Bu bir namus meselesi

Ayasofya Cami'sinin kapısının tahrip edilmesi, büyük tepkiye neden oldu. Sosyal medyada da çok konuşulan olayla ilgili bir yorum da ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan geldi.

"İMPARATOR KAPISI DENİLDİĞİ İÇİN RAHATSIZ OLDULAR GALİBA"

Habertürk TV'ye konuşan Ortaylı, "Bu, Müfettiş soruşturmasını aşan bir olay. İmparator Kapısı denildiği için rahatsız oldu galiba birileri" ifadelerini kullandı.

İlber Ortaylı'dan Ayasofya'nın kapısının tahrip edilmesine tepki: Bu bir namus meselesi

"BİR AN ÖNCE TESPİT EDİLMELERİ GEREKİYOR"

Tarihçi Ortaylı, açıklamalarının devamında ise şunları söyledi: "Ayasofya'nın kameraları 24 saat işliyor ancak hiçbir şey çıkmıyor. Ben bunu anlamadım. Ayrıca doğrudan doğruya kilisenin emperyalist bölümüne giriliyor. Bu kapı tunç ve çok ağır. Bu anlık bir şey değil çok zor bir şey. Bu insanların bir an evvel tespit edilip kanuna teslim edilmesi gerekiyor.

İlber Ortaylı'dan Ayasofya'nın kapısının tahrip edilmesine tepki: Bu bir namus meselesi - Resim : 2

"BU BİR NAMUS MESELESİ"

Bu bir namus meselesi biz burayı fethettik. Bunu korumamız gerekiyor. Dünyanın gözü burada. Bu nedenle bir an evvel tespit etmemiz gerekiyor. Ayrıca bu kesinlikle bir şebeke işi. İmparator Kapısı denildiği için rahatsız oldu galiba birileri. Birtakım insanların zihinlerinin nasıl çalıştığını anlamak mümkün değil. Çok sakat bir görüşe dayanıyor. Güveneceğimiz yer emniyet kuvvetleridir ve kanunun önüne çıkarılmaları gerekiyor bu insanların."

İlber Ortaylı'dan Ayasofya'nın kapısının tahrip edilmesine tepki: Bu bir namus meselesi - Resim : 3

"NEDENİ UFAK BİR DOKUNMA"

Ayasofya'nın tarihi İmparatorluk Kapısı'nda oluşan tahribatın giderildiği açıklandı.

Hasara ilişkin iki müfettişin görevlendirildiği inceleme sürerken Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden konuya ilişkin olarak bir açıklama geldi.

Aşınma ve tahribatın, ahşabın olağan sürecinden yıpranması ve ufak dokunma sonucu oluştuğu belirtildi.

Açıklamada, "Ayasofya Kebir Camii imparator kapısı konservasyonu bugün itibarı ile tamamlanmış ve ihyası sağlanmıştır" denildi.

"GÜVENLİK ZAAFİYETİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Konuyla ilgili savcılık soruşturmasının yanı sıra bir idari bir teknik olmak üzere 2 müfettiş görevlendirildiği hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ayasofya Kebir Camii ve Külliyesi 154 güvenlik kamerası, 68 güvenlik görevlisi ve turizm polisleri ile en üst seviyede titizlikle korunmaktadır.

Oluşan tahribatta bir güvenlik zafiyeti söz konusu değildir. Ancak takdir edersiniz ki müze statüsünde iken 18-19 bin bandında olan ziyaretçi sayısı camiye dönüştürülmesi ile 40-45 binleri bulmaktadır."

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin