İki ünlü ekonomist dolar bombasını patlattı, yeni rakamı açıkladı. Remzi Özdemir, Merkez Bankası'nın faizi neden düşürdüğünü açıklayıp tepki gösterdi

Piyasalardaki deprem sürüyor. Dolar 16 Kasım 2021 günü 10.36, Euro ise 11.76'dan işlem gördü. Piyasalar yangın yeriyken iki ünlü ekonomistten dolar kurunun nereye gideceğiyle ilgili çok çarpıcı bir analiz geldi. Ekonomist Remzi Özdemir ve Evren Devrim Zelyut, dolar kuru için rakam verdi. Özdemir aynı zamanda dolar kurunun neden yükseldiğini ve amacın ne olduğunu açıkladı; Merkez Bankası'nın faiz politikasına sert tepki verdi. İşte iki ünlü ekonomistin dolar tahmini..

Google Haberlere Abone ol
İki ünlü ekonomist dolar bombasını patlattı, yeni rakamı açıkladı. Remzi Özdemir, Merkez Bankası'nın faizi neden düşürdüğünü açıklayıp tepki gösterdi

Dolar ve euro kurundaki hareketlilik sürüyor.

Güne 10,05 ile başlayan Amerikan Doları, bugün itibarıyla %3,08 artışla 10,36 liradan işlem görüyor. Dün en düşük 9,93, en yüksek 10,07 seviyelerini gören Amerikan Doları, günü 10,05 seviyesinde kapattı.

Güne 11,44 ile başlayan Euro, bugün itibarıyla %2,91 artışla 11,76 liradan işlem görüyor. Dün en düşük 11,40, en yüksek 11,53 seviyelerini gören Euro, günü 11,43 seviyesinde kapattı.

Dünyada yüksek gelen ABD enflasyonu sonrası FED’in parasal sıkılaştırmada dozu artıracağı beklentisi, doları güçlendirirken yurtiçinde yoğun dış borç takvimi dolara olan talebi artıran faktörler arasında yer alıyor. Türk şirketleri ve Hazine yılın son iki ayında 13 milyar dolar dış borç ödemesi yapacak. Bu rakamın 8 milyar doları Kasım ayında ödenirken Kasım'da ödenecek dış borç önümüzdeki 10 ayın en yüksek seviyesinde olacak. Türkiye'nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 407 baz puan civarında bulunurken 10 yıl vadeli gösterge tahvil faizi yüzde 19,5 civarında seyrediyor. 

 

18 Kasım Perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplanacak. Doların 10 lirayı geçmesi öncesi ve sonrasında indirimin süreceğini bekleyen uzmanlar çoğunlukta olsa da pas geçme ihtimalinin de gündeme geldiği belirtiliyor. Tamamlanan piyasa anketleri PPK’da 100-150 baz puanlık indirimin olacağı beklentilerinin ağır bastığını gösteriyor.

İŞTE BU TABLO KARŞYISINDA İKİ ÜNLE EKONOMİSTTEN ÇARPICI YORUM GELDİ

İşte bu tablo karşısında iki ünlü ekonomist doların geleceğiyle ilgili çok çarpıcı bir değerlendirme yaptı ve beklenen rakamı açıkladı.

Ekonomist Evren Devrim Zelyut ile Remzi Özdemir'in birlikte yaptığı YouTube programında ekonominin son durumu masaya yatırıldı. 

 

Evren Devrim Zelyut, şu anda uygulanan mevcut ekonomi politikasını sert eleştirerek şöyle konuştu: AKP'nin kendi bekasını kurtarmak için faiz politikası Merkez Bankası'na dayattığı ve perşembe günü kuvvetle muhtemel pas geçmeyerek yeni bir faiz indirimi ve yeni bir faciayla karşımıza gelmesi kurdaki son hareketi yapıyor. Ve şöyle de ileri tarihli bir kur hesabı analizi yapıyoruz. Dolar kurunu 10.20 lira olarak baz aldığımız zaman yüzde 20 enflasyonla 12 aylık sürede 2 lira 4 kuruşluk bir kayıp öngörüyoruz. 10.20+2.04 lirayı topladığımız zaman karşımıza 12.24 kuruşluk bir dolar kuru ortaya çıkıyor. Ne diyorsunuz Remzi Özdemir?

İki ünlü ekonomist dolar bombasını patlattı, yeni rakamı açıkladı. Remzi Özdemir, Merkez Bankası'nın faizi neden düşürdüğünü açıklayıp tepki gösterdi - Resim : 3

Remzi Özdemir de bu soruya karşılık şu cevabı verdi: Merkez Bankası şu anda tamamen kontrolden çıkmış TL'ye hükmedemiyor. Kendi bastığı paranın değerini koruyamıyor. Şu anda kafalarında tek bir senaryo var. Nasıl konut kredisi faizlerini 0,99'a düşürürüz? Ve bu konut piyasasını nasıl patlatırız. Bildikleri tek şey beton ekonomisi Evren. Bankalar istedikleri kadar faiz düşürsün, kesinlikle konut kredisini 0.99'a çekmeyecektir. Olan sadece TL'nin dolar kaybıyla sonuçlanacaktır. 12.20 lira ve 13 lirayı ben bu politikalar değişmedi sürece ben çok rahat  görebileceğimizi inanıyorum.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin