İhtiyaç kredisi faiz oranları 20 yılın zirvesini gördü. Taşıt kredisi ve konut kredisi faizleri de yükselişe geçti: Merkez Bankası'nın yeni faiz kararı sonrası ne olacak?

Haziran ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı ile yıllık birleşik referans faiz oranı yüzde 17.86'ya çıkmıştı. 7 Temmuz itibariyle ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 48 seviyelerine kadar çıktı. Merkez Bankası faiz kararı sonrasında ihtiyaç kredileri son 20 yılın zirvesine çıkmıştı. Taşıt kredileri ve konut kredileri de artmaya başladı. Piyasaların gözü Merkez Bankası'nın perşembe günü açıklayacağı faiz kararına çevrildi.

Google Haberlere Abone ol
İhtiyaç kredisi faiz oranları 20 yılın zirvesini gördü. Taşıt kredisi ve konut kredisi faizleri de yükselişe geçti: Merkez Bankası'nın yeni faiz kararı sonrası ne olacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 20 Temmuz Perşembe günü saat 14.00'te PPK toplantısı sonrası faiz kararını açıklayacak. Piyasalar faiz kararını merakla beklerken gözler kredi faizlerine çevrildi.

Merkez Bankası'nın haziran ayı faiz kararı sonrasında yüzde 17.86'ya yükselen politika faizi bankaların ihtiyaç kredilerini de yükseltmişti. 

Bir süredir yüksek mevduat faizleri nedeniyle artışa geçen ihtiyaç kredisi 7 Temmuz itibariyle yüzde 47.95 seviyelerine kadar yükselmişti. Ekonomim.com'da yer alan habere göre PPK kararı sonrasındaki iki haftada ihtiyaç kredilerindeki faiz oranlarında 6,43 puan, 30 Haziran'dan 7 Temmuz haftasına kadar ise 4 puanlık artış yaşanarak 20 yılın zirvesine yükselmiş oldu.

TAŞIT VE KONUT KREDİLERİ NE DURUMDA?

Taşıt ve konut kredi faizleri de arttı. Taşıt kredi faizleri PPK sonrası iki haftada 7.2 puan, bir haftada da 5 puan artarak yüzde 41,22'ye çıktı. Konut kredi faizleri de iki haftada 4.32 puan, 1 haftada 3.85 puan artarak yüzde 28,3 seviyesine geldi.

Merkez Bankası verileri tüketici kredi büyümesi ivme kaybını devam ettiriyor. Kamu bankalarında tüketici kredi büyümesi yüzde 28,4, özel bankalarda ise yüzde 48,3 oldu. Toplam sektörde tüketici kredi büyümesi 13 haftalık yıllıklandırılmış olarak yüzde 40 seviyesinde kaldı.

 

 

PERŞEMBE GÜNÜNE DİKKAT!
Merkez Bankası Temmuz ayı faiz kararı sonrasında politika faizinde beklenen artışın yapılması durumunda ise referans faiz oranı yeniden yükselecek. İhtiyaç ve ticari kredi faizlerinde yükselişin devam etmesi de piyasanın beklentileri dahilinde bulunuyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin