Hükümetin okullarda abaya yasağına itiraz edilmişti. Fransa'da Danıştay hükümeti haklı buldu

Fransa'da Danıştay, hükümetin okullarda abaya yasağına yapılan itirazı reddetti. Danıştay'ın gerekçeli kararında, "bu kıyafetlerin giyilmesinin yasaklanmasının, temel özgürlüğe yönelik ciddi ve açıkça hukuka aykırı bir saldırı teşkil etmediği" yorumu yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Hükümetin okullarda abaya yasağına itiraz edilmişti. Fransa'da Danıştay hükümeti haklı buldu

Danıştay, hükümetin abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesini yasaklamasına ilişkin yapılan itirazı reddetti.

euronews'teki habere göre bu kararla, okullarda abaya yasağı kesinleşmiş oldu.

Gerekçeli kararda, “bu kıyafetlerin giyilmesinin yasaklanmasının, temel özgürlüğe yönelik ciddi ve açıkça hukuka aykırı bir saldırı teşkil etmediği” yorumu yapıldı.

Kararda ayrıca, dini simge içerdiği yorumu yapılan bu giysilerin "okullarda giderek daha fazla giyildiğinin rapor edildiği" ve öğrencilerle yapılan temaslarda da bunun teyit edildiği kaydedildi.

Fransa’da 2004 yılında çıkan bir yasada devlet okullarında derslere dini simge ve objelerle girilmesi yasaklanmıştı. Bu kararın ardından okullarda baş örtüsü yasağı gelmişti.

Bundan sonra ne olacak?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara gönderilen talimatnameye göre, abaya giymekte itiraz eden öğrencilerin aileleriyle önce “diyalog süreci” başlatılacak, bunun sonucunda bu giysiyi giymek isteyenler ısrar ederse okuldan atılacak.

Danıştay’ın ilgili dairesi, hükümetin abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesini yasaklamasına ilişkin yapılan itirazla ilgili önceki gün bir duruşma düzenlemişti.

Müslümanların haklarını savunan ADM Derneğinin yaptığı başvuruyu değerlendirmek üzere düzenlenen duruşma yaklaşık iki saat sürmüştü.

Fransa'da tartışmalı abaya yasağı kararı

Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ın, 27 Ağustos'ta abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesine müsaade etmeyeceğini açıklaması ülkede yoğun tartışmalara neden olmuştu.

Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, 28 Ağustos'ta ülkedeki okullarda giyilmesinin yasaklanacağı abaya ve benzeri uzun elbiseler için "politik bir saldırı aracı" olduğu yorumunu yapmıştı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin