HEDEP kararını verdi. Partinin isimi değil kısaltması değişecek. Yargıtay HEDEP ismini kabul etmemişti

Yargıtay, Yeşil Sol Parti'nin adının Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olarak değiştirilmesini HADEP'i andırdığı için kabul etmemişti. HEDEP Yargıtay'ın kararının ardından partinin isminin değil kısaltmasının değiştirileceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
HEDEP kararını verdi. Partinin isimi değil kısaltması değişecek. Yargıtay HEDEP ismini kabul etmemişti

Yargıtay Başsavcılığı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin HEDEP olarak belirlenen kısa adını, "devletin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemlerde odak olması nedeniyle" temelli kapatılan HADEP'i andırdığı gerekçesiyle kabul etmemişti.

HEDEP Sözcüsü Ayşegül Doğan, gündemdeki konular ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın partinin kısaltması olan “HEDEP” dair itirazına dair Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

HEDEP Sözcüsü Doğan, partinin uzun ismi değişmeyeceğini sadece kısa adı olan HEDEP'in değiştirileceğini söyledi. 

Yargıtay'ın kararına tepki gösteren Doğan, "Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) bir kısaltmadan ibaret değildir. O yüzden hukuk dışı müdahalelerle önümüzü kesmeye çalışıyorlar. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bundan sonra bu tür itirazlarına kullanma kılavuzu iliştirirse çok iyi olacak. 'Hangi harfler bir araya gelirse buna itiraz gelebilir?' gibi bir kılavuz olursa onlar da fazla mesai yapmaz biz de" dedi.

 

HADEP NEDİR?


 Halkın Demokrasi Partisi veya kısaca HADEP, Türkiye'de Demokratik Toplum Hareketi sürecinde 11 Mayıs 1994 yılında kurulmuş siyasi partidir.

1995 yılındaki Türkiye genel seçimlerinde 1 milyon 171 bin 623, 1999 yılındaki Türkiye genel seçimlerinde 1 milyon 482 bin 196 oy almış ve 1999 yılındaki Türkiye yerel seçimlerinde 37 belediye başkanlığı kazanmıştır.

13 Mart 2003 tarihinde "yasa dışı faaliyetlerin merkezi" olduğu gerekçesi ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmıştır. Genel Başkanı Murat Bozlak da dahil olmak üzere 46 HADEP'liye de beş yıl siyasetten uzak durma yasağı verilmiştir. 

 

Etiketler hedep yargıtay
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin