HEDEP ismi Yargıtay'dan döndü! işte HEDEP adının reddedilme nedeni: HADEP'i andırıyor

Yeşil Sol Parti'nin isminin Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olarak değiştirilmesi istemi Yargıtay'dan döndü. Yargıtay bu değişikliği partinin adının HADEP'i andırması nedeniyle kabul etmedi.

Google Haberlere Abone ol
HEDEP ismi Yargıtay'dan döndü! işte HEDEP adının reddedilme nedeni: HADEP'i andırıyor

Yargıtay, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin (Yeşil Sol Parti) isminin Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olarak değiştirmesini kabul etmedi.

Parti isminin kısaltması olan HEDEP'in daha önce kapatılan Halkın Demokrasi Partisi’ni (HADEP) andırdığı gerekçesiyle reddeden Yargıtay, bu benzerliğin Siyasi Partiler Yasası'na aykırı olduğunu ileri sürdü. HEDEP'e gönderilen yazıda HEDEP, kısaltmasının değiştirilmesi istendi.

HEDEP, kısaltmayı değiştirmek ya da Yargıtay'a itiraz etme seçeneklerini masaya yatırdı. Buna göre HEDEP, kararını hukukçular ile yapacağı toplantıdan sonra verecek. Bunun yanı sıra HEDEP Sözcüsü Ayşegül Doğan'ın söz konusu konuya ilişkin yarın açıklama yapacağı öğrenildi.

HADEP NEDİR?

 Halkın Demokrasi Partisi veya kısaca HADEP, Türkiye'de Demokratik Toplum Hareketi sürecinde 11 Mayıs 1994 yılında kurulmuş siyasi partidir

1995 yılındaki Türkiye genel seçimlerinde 1 milyon 171 bin 623, 1999 yılındaki Türkiye genel seçimlerinde 1 milyon 482 bin 196 oy almış ve 1999 yılındaki Türkiye yerel seçimlerinde 37 belediye başkanlığı kazanmıştır.

13 Mart 2003 tarihinde "yasa dışı faaliyetlerin merkezi" olduğu gerekçesi ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmıştır. Genel Başkanı Murat Bozlak da dahil olmak üzere 46 HADEP'liye de beş yıl siyasetten uzak durma yasağı verilmiştir. 

Kaynak: ANKA
Etiketler HADEP HEDEP yargıtay
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin