HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'dan Anayasa Mahkemesi'ne çağrı

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın bu haftaki grup toplantsı gündeminde partisine yönelik kapatma davasına verdikleri ön savunma, eski MİT'çi Mehmet Eymür'ün açıklamalarıyla başlayan tartışma, cezaevlerinde artan hak ihlalleri ve HDP'nin mücadele haritası vardı.

Google Haberlere Abone ol
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'dan Anayasa Mahkemesi'ne çağrı

"Partimize karşı açılan kapatma davası, Türkiye'de demokrasi güçlerini sindirme amacı taşıyan bir darbe hamlesidir" diyen Sancar, yaptıkları ön savunmayı 'HDP'Yi savunma' üzerine kurmadıklarını belirtti.

Sancar, "Buna Türkiye'de demokrasi umudunu ve inancını savunma manifestosu diyebiliriz" dedi.

Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) çağrıda bulunan Sancar, "AYM, bu karanlık ve tehlikeli oyunu bozma imkanına sahiptir. Hem hukuksal hem de vicdani sebeplerle bunu yapacak malzemeye yeterince sahiptir. Bu nedenle AYM'nin esasa girmeden, bundan sonraki aşamaları işletmeden davayı hemen şimdi reddetmesini istiyoruz" diye konuştu.

Eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür'ün işkence itiraflarıyla başlayan tartışmalara değinen Sancar, benzer itirafların daha önce de yapıldığını belirterek, "Esas sorun; bu suçlarla, bu karanlık geçmişle hesaplaşma yapılmamış, yapılamamamış olmasıdır" dedi.

Sancar'ın bir diğer gündemi de Fırat Üniversitesi'nde görevli akademisyen Hifzullah Kutum'un içinde 'Kürdistan' kelimesi geçen bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle tutuklanması oldu. "Kürdistan kelimesinin bu ülkede suç olmadığı biliniyor" diyen Sancar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini hatırlattı.

Sancar, şöyle konuştu: "2013'te Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada ilk Meclis zabıtlarında Kürdistan ifadesinin olduğunu söylüyor, tepki gösteren CHP ve MHP'yi eleştiriyor. Daha sonra, 'Korkuyla büyük devlet olunmaz' diyor. O zaman kendi basını da yandaşları da acayip alkışlıyorlardı. Batman'da türkü söylenirken Erdoğan alkışlıyor, bir daha dinlesinler bakalım o türküde neler geçiyor?"

Sancar, ortak mücadele çağrısını bir kez daha yineleyerek, büyük bir demokrasi blokunun kurulması gerekliliğine değindi. Sancar, "Kimsenin üzümü çöpü, armudun sapı deme hakkı yoktur" dedi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin