Hapur hupur karpuz yiyenler çok üzülecek: Karpuzu böyle yerseniz tüm faydasını yerle bir edersiniz. Karpuzu sakın bu şekilde tüketmeyin

Vitamin ve mineral zengini karpuz, sağlığımız için bir dizi fayda sunan meyveler arasındadır. Ancak öyle bir tüketim şekli var ki tüm faydasını anında zarara çeviriyor. İşte karpuzu asla yememeniz gereken tüketim şekli

Hapur hupur karpuz yiyenler çok üzülecek: Karpuzu böyle yerseniz tüm faydasını yerle bir edersiniz. Karpuzu sakın bu şekilde tüketmeyin

Karpuz, yazın en çok tercih edilen meyveler arasındadır. İçerisinde bulunan bol su miktarı nedeniyle hem vücudumuzun su ihtiyacını karşılar hem de kavurucu yaz günlerinde serinlik hissi sağlar.

Bu kavurucu ve bunaltıcı sıcaklarda dilim dilim ve sulu sulu karpuz yemeden kendimizi alıkoyamaz ve bazen gereğinden fazla karpuz tüketebiliriz.

Bir dahaki sefere sulu ve tatlı karpuz dilimlerini yemeden önce birkaç şeyin farkında olmalısınız. Karpuz yüksek miktarda su, A, B6 ve C vitaminleri, potasyum gibi mineraller ve diğer besinleri içerir.

Bununla birlikte, karpuzun aşırı tüketimi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. İşte aşırı karpuz tüketiminin meydana getirdiği yan etkiler:

DOLAŞIM SİSTEMİNİ ETKİLEYEBİLİR

Karpuzlar yüksek oranda potasyum içerir. Potasyumla zenginleştirilmiş gıdaların aşırı miktarda tüketilmesi dolaşım sistemi sorunlarına yol açabilir. Meydana gelebilecek sorunlardan bazıları; zayıf nabız, düzensiz kalp atışları, kalp durması vb.dir. Ayrıca vücudun motor kontrolünü ve sinir sistemini de etkileyebilir.

BAĞIRSAK RAHATSIZLIĞI OLABİLİR

Karpuz likopen açısından zengindir. Bu nedenle karpuzu aşırı tüketmeyin. Mide bulantısı, şişkinlik, ishal, kusma, hazımsızlık, mide ekşimesi ve gaza neden olabilir. Sindirim sistemi yaşla birlikte zayıflama eğiliminde olduğundan bu semptomlar yaşlı insanlar arasında daha kötü olabilir.

YORGUN HİSSETTİREBİLİR

Karpuz su kaybını önlemeye yardımcı olurken aşırı karpuz tüketimi vücuttaki su miktarını artırabilir. Buna idrara çıkma eşlik etmezse kan hacminde bir artışa yol açabilir. Bu, şişliği daha da kötüleştirebileceği gibi bitkinlik ve halsizliğe de yol açabilir. Ayrıca çok miktarda karpuz tüketen kişilerde sinir, kas ve böbrek sorunları olabilir.

Hapur hupur karpuz yiyenler çok üzülecek: Karpuzu böyle yerseniz tüm faydasını yerle bir edersiniz. Karpuzu sakın bu şekilde tüketmeyin

ŞEKER HASTALARI DİKKAT!

Bir kişi insüline dirençli olduğunda kan şekeri seviyesi kanda sabit kalma eğilimindedir. Vücudun hücrelerine girmez. Hücrelerde glikoz eksikliği olduğunda, daha fazla miktarda insülin üretilir. Hem kan hem de şeker kanda kalır ve bu da vücuttaki trigliserid seviyesi düzeylerini etkileyebilir. Doğal şekerle dolu karpuz, vücudun şeker seviyelerinde ani bir artışa neden olabilir. Bu nedenle şeker hastaları karpuz tüketmekten kaçınmalıdır.

ALERJİK REAKSİYONLARA NEDEN OLABİLİR

Aşırı karpuz tüketmek bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Şiddetli veya hafif döküntüler ve yüzde şişlik meydana gelebilir. Ayrıca dilde kaşınma, baş ağrısı ve baş dönmesi de olabilir. Havuç ve salatalığa alerjisi olan kişilerde karpuza karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir.

KAN BASINCI DÜŞEBİLİR

Aşırı karpuz tüketimi vücudun kan basıncı seviyesinin düşmesine neden olabilir. Bir kişi düşük tansiyondan muzdaripse ara sıra karpuz tüketmek en iyisidir.

NOT: Bu haber genel bilgi amaçlıdır. Karpuzun aşırı tüketiminde bahsettiğimiz belirtiler meydana gelirse mutlaka bir uzmana danışın.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin