Halk sağlığı uzmanlarından Sağlık Bakanlığı'na 5 soru: Neden kapsam dışı bırakıldık?

Kısa adı HASUDER olan Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, tüm uzmanlık dallarına tanımlanan ek teşvik ödemesinde halk sağlığı uzmanlarının neden kapsam dışı bırakıldığını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

Google Haberlere Abone ol
Halk sağlığı uzmanlarından Sağlık Bakanlığı'na 5 soru: Neden kapsam dışı bırakıldık?

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Sağlık Bakanlığı’nın “Beyaz Reform” diye tanımladığı değişiklikler kapsamında, kendilerinin ek teşvik ödemesi dışında bırakılmasına tepki gösterdi.

Halk sağlığı uzmanlarının neden kapsam dışı bırakıldığını soran hekimler, hazırladıkları beş kritik soruyu Sağlık Bakanlığı yetkililerine yönelttiler.

HASUDER’in beş sorusu şöyle:

1) "Beyaz Reform" kapsamında hastanelerde tüm uzmanlık dallarına tanımlanan "Teşvik Ek Ödemesi", neden İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerinde çalışan halk sağlığı uzmanlarına tanımlanmamıştır?

2) "Taban ödemesi"nin, tanımı gereği tüm branşları kapsayacak "asgari ödeme" olması gerekirken; neden sadece halk sağlığı uzmanları için, bu seviyenin altına düşmeye yol açan 0,5-1 katsayısı uygulanmıştır?

3) Halk sağlığı ve koruyucu hekimlik hizmetleri sağlık ekonomisi açısından bakıldığında gider azaltıcı hizmetlerdir ve ekonomiye en büyük katkıyı sağlar. "Beyaz Reform" kapsamında, bu hizmetlerin "gelir getirmeyen" faaliyetler olarak tanımlanması ve zayıflatılması sağlık ekonomisi açısından rasyonel bulunmakta mıdır?

4) Halk sağlığı uzmanları koruyucu sağlık hizmetleri için kritik personel konumundadır. Tedavi edici hizmetleri teşvik eden "Beyaz Reform" ile Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Birim Faaliyet Raporu'nda (Ocak 2022) belirtilen "Koruyucu sağlık hizmetlerinin kalitesini artırma" ve "Birinci basamak çalışmalarında başarının sağlanmasına yönelik nitelikli personel istihdamı" hedeflerinden vazgeçilmiş midir?

5) Kamu yararı ilkesine göre, ulusal sağlığın korunması ve geliştirilmesi programlarında ve il ve ilçe birinci basamak sağlık örgütlenmesinde, halk sağlığı uzmanlarına uzmanlık alanları ile ilgili görevler verilmesi gerekir. Halk sağlığı uzmanlarının uzmanlık alanlarına uygun görevlerde çalıştırılmaları ve özlük hakları yönünden desteklenmeleri için bir çalışma planlanmakta mıdır?

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin