Gerçek can dostu çıktılar. TSK'da görev yapan köpekler deprem bölgesinde 78 kişinin enkazdan kurtarılmasını sağladı

Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugayı, Köpek Eğitim Destek Müfreze Komutanlıkları ile Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı’nda görev yapan 29 köpek, deprem bölgesindeki arama kurtarma faaliyetlerine katıldı 78 kişinin enkazdan kurtarılmasını sağladı, yer tespiti yaparak da yüzlerce kişinin kurtarılmasında rol oynadı.

Google Haberlere Abone ol
Gerçek can dostu çıktılar. TSK'da görev yapan köpekler deprem bölgesinde 78 kişinin enkazdan kurtarılmasını sağladı

Kahramanmaraş’taki depremlerin ardından bölgede yürütülen arama kurtarma çalışmalarında görev yapan ekiplerin ‘sessiz kahramanları’ köpekler oldu.

Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugayı, Köpek Eğitim Destek Müfreze Komutanlıkları ile Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı’nda görev yapan 29 köpek, deprem haberinin hemen ardından timleri ile birlikte bölgeye götürüldü.

Bursa’nın Gemlik ilçesindeki Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı’nda üretilip, eğitilerek Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı birliklerde görev alan 28 arama köpeği ile 1 ceset arama köpeği, enkazdan çok sayıda kişinin kurtarılmasında aktif rol oynadı.

'ADIYAMAN'DA KONUŞLANDIK'

Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanı Veteriner Yarbay Dr. Umut Çelik, “Söz konusu bölgeye vardığımızda bize verilen sorumluluk sahası Adıyaman ili olduğu için, Adıyaman ilinde konuşlandık. Adıyaman ilinin değişik mahallelerinde, özellikle depremden en çok etkilenen bölgelerinde ve pek çok noktalarında, köpekli timlerimiz arama faaliyetlerine iştirak ettiler. Bu faaliyetlerde tespit etmiş oldukları canlı vatandaşlarımızı, arama kurtarma birimleriyle istişareler yapmak suretiyle, onların yönlendirilmesini sağladılar ve pek çok cana dokundular. Bu anlamda bize de gurur yaşattılar. Tabii burada eğitimini alarak diğer birliklerin emrine giren köpekli timlerimiz de aynı başarıları icra etti. Bunları duyduk. Göğsümüzü kabarttılar” dedi.

‘ÖYLE BÜYÜK BİR DEPREMDİ Kİ, PERSONELİMİZ ZAMANLA YARIŞTI’

Deprem bölgesinde timlerin zamanla yarıştığına dikkat çeken Yarbay Umut Çelik, köpeklerin ilk 40 saat boyunca dinlenmeden ve yemek yemeden enkazda canlı tespiti yaptığını vurgulayarak şunları söyledi:

Deprem bölgesine vardığımızda özellikle ilk 40 saat içerisinde, personelimiz çetin hava şartları altında, zamanla yarışarak, hiç durmaksızın arama faaliyetlerine iştirak ettiler. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde önce emniyet sonra hareket prensibiyle hareket edilir.

Emniyet beklenmeksizin alınır. Fakat öyle büyük bir depremdi ki personelimiz zamanla yarıştığı için, çoğu zaman kendi emniyetlerini hiçe sayarak, enkaz alanlarında canla başla görev yapmak suretiyle, her türlü cana dokunmaya çalıştılar.

Bölgede, İnsani Yardım Tugayı’na bağlı köpeklerimiz ile Köpek Eğitim Destek Müfreze Komutanlıkları’nda görev yapan askeri köpekli timlerimiz ve taburumuza bağlı köpekler söz konusu bölgede görev yaptılar. Başarıyla görevlerini tamamladılar.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin