FT, Öcalan ile görüşmeleri yorumladı

İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan ile görüşmelerin yapıldığı yönündeki açıklamalar, yurt dışında da dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
FT, Öcalan ile görüşmeleri yorumladı

Financial Times gazetesi, Türkiye'nin PKK ile "silahsızlanma görüşmelerini başlattığını" belirtirken "Türkiye'nin daha önce Öcalan ile tutuklu PKK üyelerince sürdürülen bir açlık grevinin sona erdirilmesini amaçlayan görüşmeler olduğunu kabul ettiğini ancak ilk defa bir yetkilinin, daha geniş bir barış gündemiyle müzakereler yapıldığını doğruladığını yazdı. 



Financial Times, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın, istihbarat örgütünün PKK'nın silahsızlanması konusunda Öcalan ile görüşmeler yaptığını doğrulayan açıklamalarını, "Türkiye, PKK ile silahsızlanma görüşmelerini başlattı" başlıklı bir haberde değerlendirdi. 



Akdoğan'ın Türkiye'nin daha önce PKK ile müzakere etmeye çalıştığını ve sorunu sona erdirmek amacıyla yeniden müzakere ettiğini anlattığını kaydeden İngiliz gazetesi, şu yorumu yaptı:



"Türkiye, daha önce tutuklu PKK üyelerince sürdürülen bir açlık grevinin sona erdirilmesini amacıyla Öcalan ile görüşmelerin olduğunu kabul etmiş ancak ilk defa bir yetkili, daha geniş bir barış gündemi ile müzakerelerin yapıldığını doğruladı." 

Yalçın Akdoğan'ın açıklamalarına geniş yer veren gazete, buna karşın Akdoğan'ın, bölgesel faktörlere dikkat çekerek Öcalan ile yapılan görüşmelerin başarı olasılığı konusunda ihtiyatlı olduğunu kaydetti.



FT, son birkaç yıl Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi ile yakın ilişkiler sürdürdüğünü, bölgeden Türkiye ve başka ülkelere petrol ve gaz taşıyacak boru hatlarının döşenmesini görüştüğünü belirtikten sonra "Görüşmeler, Erbil tarafından imzalanan enerji kontratlarını tanımayan, Bağdat'taki Irak merkezi hükümetini kızdırdı" dedi.



Haberde Türk yetkililerin de, son bir yılda İran ve Suriye'yi, PKK'ya Türkiye içerisinde saldırıları gerçekleştirmeye aktif biçimde yardım etmekle suçladıkları belirtildi. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin