FLAŞ! İslam Memiş altında olacakları açıkladı. Hazine'nin yeni kararına altın sert tepki verdi. İslam Memiş'ten ekonomi yönetimine çağrı: Örf, âdet ve geleneklerimiz var...

Altın fiyatları bugün hareketli bir gün yaşadı. 1 gramın altında altın basılmasına sınırlama getirilince altın fiyatları bugün coştu ve yüzde 4'lük bir artış geldi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın aldığı altın kararıyla ilgili ekonomi yönetimine çağrı yaptı ve "Bu kararın güncellenmesi gerek. Örf, âdet ve geleneklerimiz var." dedi.

Google Haberlere Abone ol
FLAŞ! İslam Memiş altında olacakları açıkladı. Hazine'nin yeni kararına altın sert tepki verdi. İslam Memiş'ten ekonomi yönetimine çağrı: Örf, âdet ve geleneklerimiz var...

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından altın işlemlerinde yeni uygulamaya geçiliyor.

'Kota uygulaması' devreye alınıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca devreye alınacak uygulamayla, işlenmemiş altın ithalatının cari açık üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması ve Türkiye'nin döviz rezervlerinin desteklenmesi hedefleniyor.

1 gramın altında altın basılmasına sınırlama getirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın duyurusuna göre getirilen yeni düzenleme ile rafineriler basılı altını en az 0,5 gram yerine en az 1 gram olarak üretebilecek.

Söz konusu düzenleme, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan "Rafineriler Tarafından Üretilecek Basılı Kıymetli Madenlere İlişkin Genelge'sinde yapılan değişiklikle gerçekleştirildi. Genelgede yapılan değişiklikle basılı altınlar asgari 1 gram, azami 100 gram ağırlığında üretilebilecek.

Buna göre, basılı kıymetli madenler yalnızca dikdörtgensel şekilde üretilebilecek. Basılı altınlar asgari 1 gram, azami 100 gram, gümüşler asgari 50 gram, azami 500 gram, platin ve paladyumlar asgari 2,5 gram, azami 250 gram ağırlığında üretilebilecek. Daha önceki düzenlemede, basılı altınların asgari üretim sınırı "0,5" gram olarak belirlenmişti.

İslam Memiş kararın ne anlama geldiğini açıkladı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş konuyla ilgili yaptığı yorumda şu ifadeleri kullandı.

1-Rafineriler basılı altını asgari 1 gram olarak üretebilecek Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre, rafineriler basılı altını en az 0,5 gram yerine en az 1 gram olarak üretebilecekler.

2- İşlenmemiş altın ithalatına kota gündemde Söz konusu kotalar, Borsa İstanbul AŞ üyesi kıymetli madenler aracı kuruluşları tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatı için geçerli olacak.

Tedbirler çerçevesinde aracı kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatı için geçen yıllardaki ithalat miktarları dikkate alınarak aylık bir kota miktarı belirlendi. Bu kota, kıymetli madenler aracı kuruluşlarının ithalat ve borsa işlemleri göz önünde bulundurularak tahsis edilecek.

Bu gelişmelerin talep ile beraber işçilik farkının ve makas aralığının açılmasına neden olacağını düşünüyorum. Haliyle fiyatlara da yansır. Karar verilirken talep ve görüş alınmadığı kanaati oluştu.

 

Ya tam ekmek alacaksın ya da...

İslam Memiş'ten yeni açıklama geldi uyarıda bulundu

Memiş bugün yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Gram altın serbest piyasalarda 1.775 lira. USD/KG ise 65.280 $ Kota, ek vergi, yarım gram basmama kararları. Serbest piyasa ile internet kuru arasına artık 100 lira koyabilirsiniz.

Altın konusunda alınan kararlardan dolayı serbest piyasalarda altın, talep karşısında yüzde 4 yükseldi.

1 gr altında altın üretilmemesi şuna benzer; Ekmek alman lazım ama elinde çeyrek ekmeğe yetecek kadar paran var. Karar “Ya tam ekmek alacaksın ya da almayacaksın” diyor. Bu kararın güncellenmesi gerek. Örf, âdet ve geleneklerimiz var.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin