FLAŞ! ABD dolarının 12 lira olacağı tarihi net olarak açıkladılar. Ekonomist Evren Devrim Zelyut ve Tahsin Bakırtaş dolar için tarih verdi ve 12 lira olacağı zamanı açıkladı

Piyasaların merakla beklediği ve doların geleceğini belirleyen kritik tarih olan 3 Kasım'da hem ABD Merkez Bankası FED, faiz kararını açıkladı, hem de TÜİK ekim enflasyon oranlarını... Her iki oran da döviz üzerindeki baskısını korudu ve dolar ile euronun yükselişi devam etti. Dövizdeki yükselişin sürüp sürmeyeceği konusunda herkeste endişe sürerken ünlü ekonomistten endişe verici bir açıklama geldi. Ekonomist Evren Devrim Zelyut ve Tahsin Bakırtaş, doları ne zaman 12 lira olacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
FLAŞ! ABD dolarının 12 lira olacağı tarihi net olarak açıkladılar. Ekonomist Evren Devrim Zelyut ve Tahsin Bakırtaş dolar için tarih verdi ve 12 lira olacağı zamanı açıkladı

Amerikan Merkez Bankası Fed faiz kararını açıkladı. ABD Merkez Bankası (FED), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.

Fed, aylık varlık alımlarını kasım ayından itibaren yavaşlatmaya başlayacak. Fed varlık alım hızını aylık 15 milyar Dolar azaltma kararı aldı. Aralık ayında 60 milyar dolar tutarında hazine kağıdı ve 30 milyar dolar tutarında mortgage destekli menkul kıymet alacak.

Ekonomist Evren Devrim Zelyut'un YouTube programına konuk olan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Tahsin Bakırtaş, FED'in faizleri sabit tutmasıyla ilgili bir değerlendirmede bulundu.

İki konuk arasında FED'in faizleri sabit tutması ve varlık alım kararı değerlendirildi.

FLAŞ! ABD dolarının 12 lira olacağı tarihi net olarak açıkladılar. Ekonomist Evren Devrim Zelyut ve Tahsin Bakırtaş dolar için tarih verdi ve 12 lira olacağı zamanı açıkladı

Dolar 12 lira olacak

Evren Devrim Zelyut'un, "Eğer enflasyon yukarıya doğru kalıcı olacaksa da şunu da söylüyorsunuz o zaman FED'in faiz artırımı kaçınılmaz. 2022 nin ortasında falan..." sözlerine Tahsin Bakırtaş, "Ortasına kalacağını sanmıyorum. Varlık alımlarının 2022 yılın ortalarında başlayacağını söylüyor FED. Ama ben ekim ve kasım aylarında başlayacağını söylüyordum. Varlık alımlarının hazira ayına kalmadan mart-nisan gibi biteceğini ve hemen arkasından da kaçınılmaz bir biçimde faiz artırımına ikinci çeyrekte başlayacağını düşünüyorum. Bu nedenle Türkiye ve benzeri gibi ülkelerde çalkantı büyük olacak. Bu çalkantı bizi uçurumun aşağısına sürükleyebilir." dedi.

Zelyut'un, "Aynen hocam. Durum sıkıntıya gider. Bu FED'in kararıyla birlikte doların 12 lira olması 2022'de sürpriz olmaz." sözlerine ise Bakırtaş, "Olmaz. Çünkü baktığınız zaman Türkiye'deki yönetim biçimi, dünya ile olan sorunları, Türkiye'de güven yok. Hukuk güvenliği yok. Para gelmez, sıcak para da gelmez. Hukuk güvenliğinin olmadığı bir ülkede yabancı sermaye fark etmez, gelmez." karşılığını verdi.

FED kararı ne olmuştu?

Amerikan Merkez Bankası Fed faiz kararını açıkladı. ABD Merkez Bankası (FED), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.

Fed 2020'nin ilk toplantısında değişikliğe gitmemiş faizleri 1.50 – 1.75 aralığında bırakmıştı. Fed geçtiğimiz sene Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini azaltmak için 18 Mart'taki toplantıyı beklemeden 3 Mart'ta 50 baz puan indirmiş ardından 16 Mart'ta faizleri 0-0,25 aralığına çekmişti.

 

Fed'in özellikle pandemi etkisiyle adımları faiz arttırmamak yönünde olmuştu.

Fed Başkanı Jerome Powell, kararın ardından kameraların karşısına geçti. Powell konu ile ilgili şunları söyledi:

Üçüncü çeyrekte büyümenin yavaşlaması ve corona virüsü vakaların artması ekonomik toparlanmayı yavaşlattı. Genel ekonomik aktivitedeki iyileşme hızı yavaşladı. Arz darboğazlarının yanında toplam talep bu yıl çok güçlüydü. Bu dengesizlikler bazı sektörlerde daha fazla fiyat artışına sebep oldu.

Sonuç olarak enflasyon yüzde 2’lik hedefimizin üzerinde. Yüksek enflasyon, pandeminin sebep olduğu durumlardan kaynaklanıyor. Arz ve talep dengesizliklerinin giderilmesi sonrasında enflasyon hedeflerimize yaklaşacağız ama bunun ne zaman olacağı belirsiz.

Pandeminin etkisi azaldıkça ve aşılama ilerledikçe ekonomik toparlanma hızı tekrar artacaktır. İş gücü piyasasına katılımın yavaşlaması da ekonomik toparlanma hızındaki düşüşü gösteriyor.

FLAŞ! ABD dolarının 12 lira olacağı tarihi net olarak açıkladılar. Ekonomist Evren Devrim Zelyut ve Tahsin Bakırtaş dolar için tarih verdi ve 12 lira olacağı zamanı açıkladı - Resim : 5

‘BEKLENİLDİĞİ GİBİ GİDERSE HER AY AYNI ŞEKİLDE DEVAM EDECEĞİZ’

Varlık alımlarımız pandeminin ilk dönemlerinde finansal istikrar sağladı. Geçen aralıkta komite varlık alımlarını devam ettirme kararı almıştı. Bugünkü toplantıda istihdam ve fiyat istikrarı ekonominin testi geçtiğine ve varlık alımlarının azaltılmasına karar verdik.

Ekonomi beklenildiği gibi giderse bu alımların azaltılmasının her ay aynı şekilde devam edileceği görüşündeyiz. Önümüzdeki yılın ortasında bitecek gibi düşünebiliriz. Ancak ekonomik görünümde herhangi bir değişiklik olursa hızı uyarlamaya hazırız.

Bugün açıkladığımız varlık alımlarının hızını düşürme kararı, faiz politikası konusunda bir şey ifade etmemektedir. Bu konuda daha büyük bir testin geçilmesi gerekmektedir.”

Faiz artışına ilişkin soruları da yanıtlayan Powell, şimdi faiz artırmak için iyi bir zaman olmadığını, toplantının ana gündeminin varlık alımlarının azaltılması olduğunu söyledi.

Powell, bunun gerçekleşmesi için maksimum istihdam hedefine yaklaşmanın önemli olduğunu savundu.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin