Fındık Alım Fiyatlarını Açıkladı. Yüzde 100 zam beklentisi. Fındık fiyatı 100 TL. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak. 2023 Fındık Taban Fiyatı Açıklanıyor. Ali Ekber Yıldırım rakamları duyurdu

Fındıkta yeni bir sezon başlıyor, gözler açıklanacak olan fındık taban fiyatlarına çevrildi. Bununla ilgili ilk rakamlar da geldi. Geçen yıl fındık alım fiyatı 53 lira olarak belirlenmişti ve bunu da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Peki 2023 fındık alım fiyatları ne kadar? İşte bununla ilgili Ekonomi gazetesinden Ali Ekber Yıldırım, fındık alım fiyatlarıyla ilgili rakam verdi ve çiftçilerin beklentisini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Fındık Alım Fiyatlarını Açıkladı. Yüzde 100 zam beklentisi. Fındık fiyatı 100 TL. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak. 2023 Fındık Taban Fiyatı Açıklanıyor. Ali Ekber Yıldırım rakamları duyurdu

Ekonomi gazetesinden Ali Ekber Yıldırım'ın "Fındık fiyatı 100 lira olur mu?" yazısı

Fındıkta hasat zamanı geldi.  Karadeniz Bölgesi'nde üretici, sanayici, tüccar, ihracatçı, esnaf, manav, kısacası herkes fındık alım fiyatının açıklanmasını bekliyor. Genel beklenti kabuklu fındık alım fiyatının kilo başına en az 100 lira olması.

Uzun yıllardır kabuklu fındığın alım fiyatı en az 3 dolar olmalı deniliyor. Bugünkü kurla fiyat 3 dolar olursa 81 lira civarında fiyat açıklanır. Fakat üreticiler dolardaki artışın devam edeceğini ve yılsonunda 35-36 lirayı bulacağını belirterek fındık fiyatının en az 100 lira açıklanmasını istiyor.

Geçen yıl, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 ürünü fındık alım fiyatını 30 Temmuz 2022 tarihinde açıklamıştı. Fındık alımına 22 Ağustos’ta başlayan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2022 ürünü Giresun kalite kabuklu fındığın kilosunu 53 liradan, Levant kalite fındığı 52 liradan ve sivri kalite fındığı 51 liradan aldı.

Bugünlerde buğday, arpa ve diğer hububat ürünlerinin alımı için yoğun mesai harcayan Toprak Mahsulleri Ofisi yetkililerinin, fındık alım fiyatı konusunda da bir çalışma yaptığı biliniyor. Fiyatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması bekleniyor. Fiyat düşük olursa Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da açıklayabilir.

Rekolte konusunda yine farklı veriler var

Fındıkta her yıl olduğu gibi üretim (rekolte) verileri ile ilgili farklı tahminler var. Tarım ve Orman Bakanlığı rekolte tahmin çalışmalarını tamamladı. Bakanlığın yaptığı tahmine göre 2023 yılında Türkiye’nin kabuklu fındık üretimi 717 bin 931 ton olacak. Geçen yılki üretim 759 bin 274 ton olarak tahmin edilmişti. Bakanlığın resmi olarak henüz açıklanmadığı bu tahmini 17 Temmuz’da sosyal medya hesaplarımdan paylaşmıştım.

Bakanlığın tahminine göre; Ordu, Giresun, Samsun, Trabzon, Artvin, Tokat, Rize, Sinop ve Gümüşhane’yi kapsayan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde geçen yıl 510 bin 579 ton olan kabuklu fındık üretimi bu yıl 466 bin 687 ton olacak.

Fındık Alım Fiyatlarını Açıkladı. Yüzde 100 zam beklentisi. Fındık fiyatı 100 TL. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak. 2023 Fındık Taban Fiyatı Açıklanıyor. Ali Ekber Yıldırım rakamları duyurdu

Sakarya, Düzce, Zonguldak, Kocaeli, Kastamonu, Bartın ve Bolu’yu kapsayan Batı Karadeniz’de üretim 248 bin 695 tondan 251 bin 243 tona yükselecek. Doğuda üretim azalırken batıda az da olsa artacak.

Fındık üretimindeki en büyük düşüş en fazla üretimin gerçekleştiği Ordu’da. Ordu’nun 2022 yılında 240 bin 559 bin ton olan kabuklu fındık üretimi 2023’te198 bin 838 bin tona gerileyeceği tahmin edildi. Üretimde ikinci sıradaki Giresun’da ise aynı dönemde önemli bir değişiklik beklenmiyor. Giresun’un kabuklu fındık üretimi 92 bin 401 bin tondan 91 bin 671 tona gerilemesi bekleniyor.

Özetle, fındıkta yeni bir sezon başlıyor. Her yıl olduğu gibi gözler açıklanacak fiyatta. Karadeniz ekonomisinin ve ülke tarım ihracatının en önemli ürünü olan fındıkta açıklanacak fiyat kadar, alımların zamanında başlaması ve üreticinin ürününü değerinde satması büyük önem taşıyor.

Ali Ekber Yıldırım'ın yazısını devamını okumak için tıklayınız

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin