Faiz indirimi yabancı basında!

Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimi yabancı basında da yankı uyandırdı.

Google Haberlere Abone ol
Faiz indirimi yabancı basında!

TC Merkez Bankası'nın 75 baz puanlık faiz indirimine gitmesi yurt dışında haber ve yorumlara yol açtı



Financial Times gazetesi, Merkez Bankası'nın faiz kararını iki ayrı haberde değerlendiriyor. Faiz indirimini duyurduğu haberine, "Türkiye'nin merkez bankası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetinin sürekli baskısını izleyen bir hareket ile gösterge faiz oranları enflasyonu iyice altına indirdi" sözleriyle giriyor.



Faiz indiriminin ayrıca AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un "bankanın etkisini frenlemek için Türkiye'nin yasalarının değiştirilebileceğini ima ettiği ve bankanın üst düzey yetkililerinin görevlerinden alınmasıdan iki haftadan sonra meydana geldiğini söyleyen gazete, Başbakan Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik eleştirilerini anımsatıyor.



İngiliz gazetesi, Merkez Bankası kararının artan küresel likiditeye bir yanıt olduğunu söylese de eleştirenlerin ise bankayı, "Türk hükümetiyle uluslararası hissiyattaki bir kayma durumunda Türkiye'yi açık bırakacak bir uzlaşıya varmakla suçladıklarını" da anlatıyor.



İNDİRİM NE KADAR BÜYÜK İSE MERKEZİN İNANDIRICILIĞINA ZARAR VERME RİSKİ O KADAR BÜYÜK



Bu çerçevede FT, Capital Economics'ten William Jackson'un faiz indirimi ne kadar büyük ise "merkez bankasının kendi inandırıcılığına zarar vermesi riski o kadar büyük, ekonominin de, yatırımcıların çekilmesine yol açacak bir şoka o kadar kırılgan olacak" uyarısını da yansıtıyor.

Gazete, haberine son verirken de Türkiye'nin cari işlemler açığınını azaltmada ilerleme sağlanması olasılığının, ikinci büyük ihracat pazarı olan Irak'taki krizin nedeniyle "darbe yediği"ni de söylüyor.

Merkez Bankası'nın faiz kararı, Financial Times'in bir haberinde de ele alınıyor. "Neler oluyor?" sorusuyla analize giren gazete, bunun ardından "Son veriler, enflasyonun yüzde 10'a çok yakın olduğu gösterirken Banka niye gösterge faiz oranlarını yüzde 75'lik baz puanlık bir indirimle yüzde 8,75'e düşürdü" diye soruyor.



MERKEZ ORTA YOL BULMAYA ÇALIŞIYOR



FT, Merkez Bankası'na göre, artan ihracat, yavaşlayan iç talep ve istikrara kavuşan para birimi nedeniyle enflasyonun artık çok fazla bir kaygı oluşturmadığını yazdıktan sonra uzmanların, Merkez Bankası'nın, büyük faiz indirim kampanyasını yürüten Başbakan Erdoğan'in istediğini kabul etmek ile hükümet ile doğrudan bir çatışma arasında "orta bir yol" bulmaya çalıştığı, böylece indirim yapmakla birlikte Erdoğan'ın istediği çapta bir indirime gitmediği yönündeki görüşünü de aktarıyor.

Ancak bu yolunun doğru yol olmayabileceği değerlendirmelerine de dikkat çeken gazete, "Son 15 yılda Türkiye'nin tasarruf oranı, sanayileşmiş ülkelerden oluşan G-20 grubunun hiçbir üyesinde görülmeyen bir düşüş kaydederken Mayıs ayına kadar geçen 12 ayda enflasyon, yüzde 9.66 gibi bir yüksekliğe çıktı" diye yazıyor.



WSJ: "MERKEZ ARTAN SİYASİ BASKILARIN ARASINDA FAİZ İNDİRİME GİTTİ



Merkez Bankası'nın faiz indirimine dikkat çeken yabancı gazetelerden Wall Street Journal, 'Türkiye'nin Merkez Bankası, büyümeyi güçlendirmek için faiz oranlarını indirdi' başlığı ile yayınladığı haberde "Türkiye'nin merkez bankası, ekonomik büyümeyi güçlendirmek amacıyla ve daha gevşek bir para politikası için artan siyasi baskıların arasında Salı günü bir ayda ikinci defa olarak gösterge faiz oranlarında 75 baz puanlık bir indirime gitti" diyor.



ABD'li gazete, düşük faiz indirimlerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şaka gibi nitelediğini anımsattığı haberinde Erdoğan'ın Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi, büyümeyi güçlendirmek için merkez bankasını daha agresif faiz indirimlerini yapması için baskı yaptığını öne sürüyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin